Linnaraamatukogus saab näha kiiksuga nukke

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Magus elu».
«Magus elu». Foto: Erakogu

Alates sellest nädalast saab Tartu linnaraamatukogu laste- ja noorteosakonnas vaadata Gerri Orgma autorinukkude näitust. Jõhvi keskraamatukogu lasteosakonnas töötav Gerri Orgma on nukkude meisterdamisega tegelenud viis aastat. Iga näitusel eksponeeritud nukk jutustab oma isikupärast, enamasti humoorikat lugu.

Gerri Orgma sõnul saab iga nukk alguse ideest, milleks võib ainest anda ka kirjandusklassika. Näiteks Shakespeare, vendade Grimmide või Victor Hugo teosed. Järgmisena on tähtis töömaterjal, millest põhiosa alates karkassitraadist on saadaval igas tavalises ehitusmaterjalide poes. Aga kindlasti lisanduvad ka kõikvõimalikud kodused varud: sitse-satse-pitse või näiteks äraviskamata jäänud saeketi tükk... Merineitsi selgrooks.

Nukumeister peab lugu mustast huumorist ja seda on märgata ka tema nukkude puhul, mis pakuvad vaatamist enam kui hetkeks. Näitusel saab vaadata Punamütsikest, kes uhkeldab hundinahaga, või siis õnnetut Merineitsit, kelle kalasabast on tükk nahka pandud. Mõne nuku eest kõnelevad juba nimed, nagu näiteks «Magus elu» või «Vana hobu tahab ka kaeru». Eksponaatide seas on kauneid fantaasianukke nagu Mäekristall ja Lumevalgus, aga ka 18. sajandi rokokookostüümides paarike.

Laste- ja noorteosakonna juhataja Ädu Neemre sõnul on väikese kiiksuga nukunäitus põnev nii lastele kui ka täiskasvanutele. Uudistama ning ideid noppima tasub tulla meisterdamiskalduvustega käsitööhuvilistel, kelle käes liim, niit ja nõel võivad imet teha.

Gerri Orgma rohkem kui neljakümnest nukust koosnev kollektsioon on juba ära käinud Tallinnas, Rakveres, Kohtla-Järvel ja mujalgi. Tartu linnaraamatukogus saab nukunäitust vaadata veebruari lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles