Olev Raju: tark linnavalitsus ja rumal rahvas

, Tartu linnavolikogu liige aastast 1989
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olev Raju
Olev Raju Foto: Margus Ansu

Viimasel ajal on Tartu linnavalitsus volikogule ehk linnarahva esindajatele esinedes hakkama saanud mitme lausa geniaalse avaldusega. Usun, et need pakuvad ülikoolilinna inimestele laiemat huvi. Allpool kaks neist.

8. septembril kirjutas Tartu Postimees sellest, kuidas linnapuhastuse hankes olnud vea (?) tõttu tuli teha uus hange, mis läks linnale 1,6 miljonit eurot kallimaks. Linnavolikogu opositsioon küsis seepeale linnavalitsuselt, kes on süüdi ja kuidas see kahju tagasi saadakse.

Vastus on aga tõeliselt muljet avaldav. Kõigepealt teatati, et tegu oli ametniku tähtsusetu näpukaga, mis  tulenes suurest töökoormusest. Seejärel teatati, et kahju pole olnudki, kuna uus hange erines eelmisest põhjalikult ja seetõttu pidigi kallimaks minema.

Väga kallis näpukas

Kuidas tähtsusetu näpuka parandamiseks tuli teha eelmisest nii palju erinev ja nii palju kallimaks minev hange, see küll loogika reeglitele ei allu.

Ilmselt on asi milleski muus. Eestis kehtiv riigihangete seadus on selline, et hea tahtmise korral on alati võimalik koostada selle tingimused nii, et võidab just see firma, keda soovitakse võitjana näha.

Kui aga võitjaks osutub tõesti keegi teine, siis saab alati hanke mingi nipiga tühistada. Tundub, et ka seekord oli (nagu vihjas ka Tartu Postimees) tegu just sellise olukorraga.

Linlase seisukohalt pole tegelikult tähtis, kas tänavaid puhastab OÜ Sarved ja Sõrad või hoopis AS Sõrad ja Sarved. Linlasele on oluline, et töö saaks korralikult tehtud ja odavalt tehtud. Uus hange läks aga 1,6 miljonit eurot kallimaks.

Kas selle eest tehakse rohkem tööd? Sisuliselt mitte. Uus hange erines eelmisest eelkõige selle poolest, et sisaldas garantiikirja nõude, mida väiksemal ettevõttel oli raske anda. Ega see garantii paha ole, aga maksta 1,6 miljonit eurot selle nimel, et linnavalitsus võiks end tekkinud olukorras mugavamalt tunda?! Ülikallis kindlustus…

Ja seejärel välja tulla ettepanekuga tõsta lasteaedades vanematelt võetavat tasu ligi 400 000 eurot aastas, kuna linnal polevat mingeid võimalusi muidu hakkama saada?!

Väärib Nobelit

Teine «geniaalne» väide kõlas lisaeelarve arutelul. Opositsioon tegi ettepaneku suurendada tulumaksu laekumise prognoosi 40 000 euro võrra ja suunata see raha koolitoidu kompensatsiooniks, sest toiduained jätkuvalt kallinevad.

Linnavalitsus oli nõus selle ülla eesmärgiga, kuid väitis, et lisalaekumisi selles ulatuses ei saa olla. Väite kinnituseks toodi kõigepealt asjaolu, et juulis laekus 4,94 miljonit eurot, augustis vaid 3,84 miljonit.

Kui opositsioon tegi selgeks, et juuli oli erandlik kuu ning aprillis laekus 3,85, mais 3,80 ja juunis 3,98 miljonit eurot ehk seega ei saa ühe kuu laekumistega midagi tõestada, siis arutelu lõpetati, teatati, et linnavalitsuse arvamus on õige ja pandi hääletusmasin tööle.

Kus siin on paradoks? Selles, et see 40 000 eurot ei olnud laest võetud. Majanduses on üldtunnustatud ja korduvalt kasutatud prognoosimise meetodid. Kasutasin neist kolme – ja seejuures kolme ilmselt levinuimat –, mis kõik andsid tähtsusetute erinevustega tulemuseks, oodatavate lisalaekumiste summaks peaaegu 60 000 eurot.

Igaks juhuks – eelkõige absurdsete süüdistuste vältimiseks – sai sellest prognoosist välja käidud ligikaudu kaks kolmandikku, jättes soliidse varu. Seda juhuks, kui Eesti valitsuse nii-öelda ametlik majanduskasvu prognoos ja pankade mitteametlikud prognoosid osutuvad tõesti tohutult üle pakutuiks.

Küsisin linna rahandusosakonnalt, kas nende käest nõuti sellekohaseid arvutusi ja kui, siis mis meetodit kasutati. Ei nõutud, küsiti vaid, kas asi läheb pingeliseks.

Muidugi läheb pingelisemaks kui praeguse eelarvega. Ilmselt on Tartu linnavalitsus ise saanud hakkama uue prognoosimismeetodi leiutamisega, mis lükkab ümber kogu majandusteaduse ja -praktika senised seisukohad.

Et ma mitte kuidagi ei taha uskuda, et linnavalitsus küüniliselt valetas, pidades volikogu (seega ju ka tartlasi) lolliks, on mul linnavalitsusele ettepanek: vormistage see uus  prognoosimeetod teaduslikult ja esitame selle autorid Nobeli auhinna saamiseks. Sellise uue meetodi eest on täiesti reaalne tuua Eestisse esimene Nobeli auhind...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles