Päästeamet hoiatab: jääle minek on eluohtlik

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljusid veekogusid kattev õhuke jääkiht võib kanda küll parte, kuid inimesele ohutuks liikumiseks on jää veel liialt habras.
Paljusid veekogusid kattev õhuke jääkiht võib kanda küll parte, kuid inimesele ohutuks liikumiseks on jää veel liialt habras. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tänavu on Eestimaa veekogudesse uppunud juba 63 inimest. Kuid mitte alati ei ole uppumise põhjuseks napp ujumisoskus, vaid ka õhuke jää, millest läbi vajudes satub inimene suurde ohtu.


Eile uppus läbi Peipsi järve kaldajää vajunud mees. Päästeteenistus manitseb mitte astuma õrna jääga veekogule, sest õhuke veekaas ei kanna inimest. Paksem ja turvalisem jää tekib alles pärast paarinädalast kõva külmailma, märgib Lõuna-Eesti päästekeskus oma teates.



Piirivalve teatel nõudis viimaste külmade öödega tekkinud jää, mis inimest veel ei kanna, eile esimese ohvri. Koos sõbraga Peipsile suundunud mees vajus vette ning ei suutnud külmast veest välja rabeleda. Õnneks pääses tema kaaslane kaldale eluga.



Päästeteenistus hoiatab, et praegune veekogudele tekkinud jää inimesi ei kanna ning sellele minek on eluohtlik. Jääst läbi vajumisel ei saa inimesele saatuslikuks mitte ujumisoskuse puudumine, vaid eeskätt külm vesi, mis mõne minutiga tegevusvõime halvab.



Kalameestel palume reaalselt hinnata õrna jääga seotud ohtusid ning mitte minna veekogule enne, kui jää on turvalise paksusega, märkis Marek Kiik Lõuna-Eesti päästekeskusest. «Ühtlasi soovitame jääle minnes kaasa võtta jäänaasklid, vile või helisignaal ja päästenöör, et tagada võimaliku õnnetuse korral eluga pääsemine.»



Lisaks kalameestele pakub veekogudel käimine huvi ja põnevust lastele, kes ohtusid ei taju. Lapsevanematel palume mitte jätta lapsi veekogude läheduses järelevalveta ja selgitada neile jääle mineku riske.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles