Tartlased saavad kaeda Eesti esimese soomusauto koopiat

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomusauto «Estonia» jääb Tartu kõrgema sõjakooli ette vähemalt kaheks nädalaks.
Soomusauto «Estonia» jääb Tartu kõrgema sõjakooli ette vähemalt kaheks nädalaks. Foto: Sille Annuk

Tartus Kõrgema sõjakooli juures (Riia 12) on vaatamiseks väljas Vabadussõjas kasutuses olnud Eesti esimese soomusauto Estonia koopia. Isevärki masina loomise idee sündis mõne aja eest Saaremaa Sõjavara Seltsis. Sama organisatsiooni eestvedaja Margus Sinimets viis koos oma meeskonnaga masina ehituse ka lõpule.

Soomusauto sai valmis tänavu 16. aprillil, mil tähistati Kaitseliidu 100. asutamisaastapäeva. Omaaegne originaal valmis aga vahetult enne jõule 1918.

Margus Sinimets taastas auto ühe ratta järgi võimalikult täpselt kogu masina mõõdud. Sõidukil on peal kaks kuullipidujat, üks kiirlaskekahur ning masin on analoogselt originaalile ehitatud viieliikmelisele meeskonnale.

«See oli mõeldud rindele saatmiseks. Legend räägib, et masin oli natuke raske ja nõrga mootoriga ning ei suutnud Tallinnas Sossi mäest üles sõita,» rääkis «Kaitseliit 100» projektijuht Neeme Brus. Hiljem täiustati sõidukit tehniliselt ning see jõudis siiski ka Vabadussõja rindele ning osales sõjategevuses. «Ta oli päris tubli tegija,» märkis Brus.

Masin on mõeldud eksponeerimiseks Eesti eri paikades. Sellega kaasa reisival meeskonnal on seljas samasugused vormid, nagu soomusrügemendi liikmetel olid Vabadussõjas. Kõrgema sõjakooli ette jääb soomusauto seisma vähemalt kaheks nädalaks. 23. juunil saab seda näha liikumas Võidupüha paraadil Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles