Sinimustvalge pandi lehvima ka elevaatori katusele

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Mill.
Tartu Mill. Foto: Sille Annuk

Kui 22. veebruaril heisati Eesti lipp Õpetaja tänava veetornile katusele, siis päev hiljem pandi sinimustvalge lehvima ka Tartu Milli elevaatori töötorni otsa.

Tartu Milli tehnikajuht Mati Pihlak märkis, et idee lipuga linnaruumi kaunistada tuli juhtkonnalt, kuna asutakse ühes Tartu kõrgemas kohas. 

Sinimustvalge lipp pole elevaatori otsas varem teadaolevalt lehvinud. Sõja ajal oli seal õhutõrjekahur ja hiljem raadiosaatja linna jaoks. «Kunstnik Aleksander Pilari maalil 1947. aastast on sinna punalipp maalitud, kuid pole teada, et see tegelikult seal lehvis,» märkis Pihlak.

Lipu paigaldamine elevaatori töötorni tippu oli olnud väga lihtne, sest torni katusel oli ligi neljameetrine antenni alus, mille sisse kinnitati lipu kuue meetri pikkune mast, mis tõmmati köiega torni. «Elektritoide oli olemas, seega paari tunniga oli töö tehtud,» ütles tehnikajuht.

Nii nagu veetorni otsas, lehvib ka Tartu Milli katusel sinimustvalge ööpäevaringselt. Pimedal ajal valgustatakse seda kolme leedprožektoriga. Tuled lülitab sisse ja välja hämaraandur, mis asub samas tornis.

Elevaatori töötorni kõrgus maapinnast on 45 meetrit, millele lisandub kolme meetri kõrgune alus ja kuuemeetrine lipumast, seega lehvib lipp maapinnast 54 meetri kõrgusel. Merepinnast on lipu kõrguseks aga lausa 117 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles