Lillepoes puhkes õide banaanitaim, lootust on ka saagile

Kelly Olesk
, Tartu Postimehe suvereporter.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mileedi AS turundusjuht Alari Suurmets seletas, kui suur töö läks selleks, et banaan viimaks vilja kannaks
Mileedi AS turundusjuht Alari Suurmets seletas, kui suur töö läks selleks, et banaan viimaks vilja kannaks Foto: Sille Annuk

Tähtveres lilleäriga tegeleva Mileedi AS hulgikaupluses läks õitsema banaanitaim. Mileedi turundusjuhi Alari Suurmetsa sõnul on lootust ka vilja saada. Taime otsas on praegu umbes 30 väikest banaani. Kas banaanid ka söögivalmis küpsevad, Suurmets öelda ei osanud, sest see on Mileedi esimene õitsev banaan. 

Sügisel kasvas taim pimeda ruumi tõttu mööda seina viltu ja lehtedest tekkis pundar. «Vaatasin, et lehed ei arene enam korralikult välja ja  nüüd on kõik, kuivab ära,» ütles Suurmets. Aga taim jäi siiski ellu ja suvel peale pikki püüdlusi tulid ka esimesed õied. «Uskumatu, et see õis ikka tuli,» rääkis elevil Suurmets. Suurmetsa sõnul on tal taimedega eriline suhe ning mõned taimed on nii olulised, et hoolitseb nende eest ise, kuigi tal on nüüdseks teised tööülesanded. «Pahandasin temaga ja siis kohe tuli õis ka,» rääkis mees.

Eelmise aasta sügisest tänavuse suveni tuli taime pidevalt hooldada ja valgusrohkematesse kohtadesse ümber tõsta. Nüüd, kui taim juba õitseb, tuleb teda pidevalt jälgida, et tal oleks piisavalt vett ning valgust.

Kui taimel vili valmis saab, siis rohttaim sureb ja elu jätkavad tütartaimed. See tüvi, mis praegu vilju kannab hakkab pärast känguma ning lõpuks hävib. «See murdub ja tütartaimed jätkavad elu,» rääkis Suurmets. Looduses on taimel risoomilaadne mugul, mistõttu pole paljunemiseks tolmeldajaid vaja.

Üldiselt saab banaani ka kodus kasvatada, suveperioodil võib taim olla väljas ja terrassil, kuid talvel tuleks ta siiski tuppa tõsta. Lillepoes õide puhkenud taim on madal ning ei vaja tolmendajaid, tegemist on iseviljuva sordiga Dwarf Cavendish. Suurmetsa sõnul on neid, kes on kodus ise banaanitaimi kasvatanud ja nende vilju söönud.

Tartu ülikooli botaanikaaia aednik Jaan Kotter sõnas, et banaanitaimede õitsemine ja viljade kandmine ei ole Eestis harukordne. Ta lisas, et kui taim vilja kannab, siis suure tõenäosusega need ka valmivad.

Lillepoe turundusjuhi sõnul on inimeste huvi eksootiliste taimede vastu viimasel ajal suurenenud, näiteks eile müüsid nad ühe sidrunipuu, kust saab küpseid kollaseid vilju noppida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles