Annetus tõi mänguasjamuuseumisse vanadest sukkpükstest tehtud lelud (1)

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu mänguasjamuuseumisse jõudsid annetusena Pärnus artellis Kodu 1950. aastatel kapronijääkidest valmistatud mänguasjade tootenäidised, mille leiutas legendaarse teatrijuhi Kaarel Irdi vend Vladimir Ird.

Tegemist on kohaliku leiutisega – tööline mõtles välja, et kui naiste vanad kasutatud kapronsukad üles sulatada, saab selle segu valada vormi ja neist teha kas loomi või mingeid muid esemeid.

Lelude valmistamisel võeti šnitti tinast valatud mänguasjadest. Nii valati omaaegsete tinavormide eeskujul elevante, kukki, kanu, koeri, lehmi ja hobuseid ning teisigi loomi.

Tootenäidistega koos saabus muuseumisse ka palju dokumente, millest ühel, 1954. aastal koostatud paberil on kirjas, et «Artell «Kodu» töölise Ird, V. leiundusettepanek (nr 5.97) kaproonijäätmete ärakasutamise kohta massina pressimise teel mitmesuguste laiatarbekaupade tootmiseks otsustas komisjon heaks kiita ja esitada EVTK leiunduskomisjonile edasi saata autoritunnistuse taotlemiseks ja lubada artellil autorile esialgu välja maksta tehniliste täiustuste skaala järgi rbl. 1.020.40 (üks tuhat kakskümmend 40/100).»

Vladimir Ird sai kapronsukkade ümbertöötlemise tehnoloogia rakendamise eest Stalini nimelise ratsionaliseerimispreemia, rääkis mänguasjamuuseumile annetaja, Irdi lapselaps Raivo Ird.

Majapidamistarvete ja mänguasjade valmistamise artell nimega Kodu tegutses Pärnus aastatel 1945–1959.

Raivo Ird, Vladimir Irdi lapselaps:

Tegemist on vanade kapronsukkade jääkidest saadud materjali taaskasutusega. Selle tehnoloogia juurutamise eest sai minu vanaisa Vladimir Ird, tuntud ka kui onu Volli, omal ajal üleliidulise ratsionaliseerimispreemia. Sukad sulatati üles ja saadud massist valmistati majapidamistarbeid ja tööstusmasinate detaile. Pärnu linakombinaadis pidasid kapronist masinadetailid mitu korda kauem vastu kui vanad puidust detailid, mille eest saadi ka kõvasti kiita. Mänguasjade valmistamiseks kasutati tinast mänguasjade jaoks mõeldud vorme. Onu Volli oli kirju kuju, Eesti Vabariigi ajal töötas ta muu hulgas laevakokana, Saksa ajal vanakraamikaupmehena. Olevat olnud ka piiritusevedaja ning markide ja muude dokumentide võltsija, lühikest aega vist isegi kinni istunud selle eest. Vene ajal oli üks Pärnus asunud artelli Kodu asutajatest ning hiljem sai selle juhatajaks. Onu Volli oli tuntud teatrikunstniku Kaarel Irdi vanem vend.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles