Vargaid paks lumi ja pakane ei heiduta

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näiteid varaste töömeetoditest.
Näiteid varaste töömeetoditest. Foto: Politsei

Tüseda lumekihi ja külmakraadide tõttu ei hoia inimesed ehk oma valdustel nii sageli silma peal kui suvel. Vargad on aga varmad seda ära kasutama. Politsei soovitab kasutada rohkem turvaseadmeid.


Tänavu jaanuaris-veebruaris on Lõuna-Eesti kuues maakonnas registreeritud ligi 20 vargust ja sissemurdmist garaažidest või talumajadest, vahendas Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Prokuröri abi Margit Luga sõnul pidasid Jõgeva kriminaalteenistuse politseinikud jaanuari lõpus kinni kaks 20-aastast noormeest, keda kahtlustatakse mitmetes sissemurdmistes. «Noormeestele on esitatud kahtlustus sissemurdmistes Põltsamaal asuvatesse garaažidesse,» täpsustas prokurör.

Talvisel ajal ei käi inimesed just sageli oma talumaja või garaaži kontrollimas ning seda asjaolu kasutavad ära vargad, paksust lumest hoolimata.

Prokuröri abi Margit Luga ütles, et vargustega seotud kriminaalasju uurides paistavad silma teatud seaduspärasused: garaaži sisenetakse tavaliselt kas ukse või luku lõhkumise teel, majja tungitakse tihti sisse kas akna kaudu või ukseluku lõhkumise abil. Seepärast on äärmiselt oluline, et garaaži, suve- või talumaja omanik pöörab tähelepanu turvameetmetele.

«Kindlasti peab muretsema kvaliteetse ukse ja ukseluku ning paigaldama signalisatsiooni,» sõnas Luga ning lisas, et praegu pakutakse suhteliselt soodsa hinnaga erinevaid elektroonilisi valveseadmeid. Neist osa toimivad ka nii, et omaniku mobiilile saadetakse sõnum, kui keegi ruumis liigub.

Sageli on Lõuna-Eestis tegutsevad vargad pärit hoopis teistest maakondadest. Näiteks mullu pidasid politseinikud kinni kaks Kohtla-Järve elanikku, keda süüdistati vargustes garaažidest. Süüdistuse kohaselt tekitasid 34-aastane Vjatšeslav ja 41-aastane Vadim varguste ja sissemurdmistega kahju Jõgevamaa ning Järva- ja Lääne-Virumaa 44 inimesele.

Mehed  sõitsid autoga ringi ning otsisid garaaže, kust võiks midagi varastada. Kohus tunnistas nad süüdi ning nüüd kannavad nad karistust ja peavad tekitatud kahju hüvitama.


Viimati Lõuna-Eestis registreeritud sarnased sündmused:

Ööl vastu 17. veebruari murti Võrumaal Vastseliina alevikus Rahu tänaval sisse kolme garaaži ja varastati üle 300 l diislikütust, drell, ketaslõikur, tööriistakast, binokkel, tungraud ja muid esemeid.

Ajavahemikus oktoober 2010 - veebruar 2011 murti sisse Valgamaal Helme vallas Pilpa külas asuvasse suvemajja. Esialgsetel andmetel pole midagi varastatud. Ukse lõhkumisega on tekitatud kahju 300 eurot.

Ajavahemikus 29. - 31. jaanuar saeti läbi Võrus Tallinna maanteel asuva garaaži uksehinged. Samuti tungiti sisse kõrvalseisvasse garaažiboksi.

2010 november - 2011 jaanuar murti sisse Viljandimaal Saarepeedi vallas asuvasse talumajja, kust varastati veepump, kuus valgustit ja teisi esemeid. Kahju on väljaselgitamisel.

12. jaanuaril avastati, et Räpinas Võhandu tänaval on keegi lõhkunud garaaži ukse luku ning varastanud valuveljed koos suverehvidega ning 400 liitrit bensiini koos kanistritega. Kahju on 1459 eurot.

14. jaanuaril teatati, et Jõgevamaal asuva talu garaažist varastati tööriistu väärtusega 6300 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles