Suure haardega tallipoiss ehitas oma aja uhkeima üürimaja (1)

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ärimees ja tööstur Jaan Maim lasi Tähtvere mõisnikult ostetud maale ehitada Vabriku 3 suure üürimaja, mis valmis arhitekt Georg Hellati projekti järgi. Endine majaelanik Emilie Võsu on meenutanud, et pärast sõda oli maja säilinud veel eestiaegsel kujul, hoone oli siis helekreemi värvi. All nurga peal oli piimapood, selle kõrval õllesaal, mis oli olnud peremehe oma. Õllesaali kõrval oli pesuköök ja majahoidja kahetoaline korter.
Tartu ärimees ja tööstur Jaan Maim lasi Tähtvere mõisnikult ostetud maale ehitada Vabriku 3 suure üürimaja, mis valmis arhitekt Georg Hellati projekti järgi. Endine majaelanik Emilie Võsu on meenutanud, et pärast sõda oli maja säilinud veel eestiaegsel kujul, hoone oli siis helekreemi värvi. All nurga peal oli piimapood, selle kõrval õllesaal, mis oli olnud peremehe oma. Õllesaali kõrval oli pesuköök ja majahoidja kahetoaline korter. Foto: Margus Ansu

Olen samuti seda lugu kuulnud, minu kodu on ka teenijate poolel, viimasel korrusel, ütles kümmekond aastat tagasi Vabriku 3 majja kahetoalise korteri soetanud Katrin Rein. 

Väsinud ilmega maja annab selliseks jutuks põhjust: igalt poolt, isegi soklikorruselt vaatavad vastu suured ilusad aknad, trepikodades viib lai paraadtrepp esimesele korrusele. Sealt edasi läheb romantiline, sõna otseses mõttes pead segi ajav keerdtrepp, millele annab valgust torni moodi katuseaken. Ja muidugi need kaugele paistvad rõdud – neid on nii pesunaise puusade laiusi kui terrassi mõõtu.

«See on väga põnev maja, kus pole ühtegi ühesugust korterit,» sõnas Vabriku 3 korteriühistu raamatupidaja Anne Valk. Tema tunneb seda maja juba nõukogude ajast, kui töötas majavalitsuses number 4, mille alla Vabriku 3 kuulus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles