Ülikooli raamatukogule koidab remont

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See raamatukogu majandusjuhi Martin Polikarpuse käes olev raamat on trükitud 1671. aastal pärgamendile, mis aga tahaks olla jahedas ja niiskes ruumis. Praeguses kuivas ja liigsoojas hoidlas kuivab raamat lõhki.
See raamatukogu majandusjuhi Martin Polikarpuse käes olev raamat on trükitud 1671. aastal pärgamendile, mis aga tahaks olla jahedas ja niiskes ruumis. Praeguses kuivas ja liigsoojas hoidlas kuivab raamat lõhki. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli raamatukogu undavale ventilatsioonile ja hoidlas kas niiskuse või liigse kuivuse käes vaevlevatele raamatutele koidavad paremad päevad, sest maja astub sammu lähemale täielikule ümberehitusele.


Ülikooli raamatukogu hoone avati pea 29 aasta eest. See tähendab, et paljud selles majas töötavad tehnilised vahendid on vanemad kui praeguste raamatukogu külastajate keskmine vanus. «Ventilatsioon on nagu töötav muuseum,» kirjeldas raamatukogu majandusjuht Martin Poli­kar­pus.

Üleeile kuulutas Tartu Ülikool välja riigihanke, et leida maja rekonstrueerimisprojekti koostaja. Kui kõik läheb plaani järgi, on lootust raamatukogu uuenduslikku välimust vähemalt paberil näha juba aasta pärast. Ümberehitus võiks aga lõplikult valmida alles nelja aasta pärast.

Uduga tule vastu

Riigihankelt oodatakse Po­likarpuse sõnul sellist projekti, milles on täieliku tehnosüsteemide uuendamise kõrval ka sisekujundus- ja ehitusplaanid. Lisaks undava ventilatsiooni kadumisele näeb raamatukogu külastaja majas uut sisekujundust. Täielikult vahetatakse välja kütte- ja kliimasüsteem.

Viimane on aga iseäranis oluline hoidlates olevatele väga vanadele raamatutele, mis peaksid olema erilistes tingimustes. Pea 500-aastased pärgamentraamatud tahaksid olla pigem jahedas ja niiskes kohas, praeguses kuivas ja liigsoojas ruumis kuivavad need lõhki.

TÜ raamatukogu hoone on märgitud kui üks tuleohtlikemaid avalikus kasutuses olevaid maju. Polikarpuse sõnul on praegune tuletõrjesüsteem tõepoolest puudulik. Tavalistes majades olev sprinklersüsteem pritsiks laest alla mitu tonni vett. Seda aga ei saa raamatukogus lubada. Ümberehituste käigus on kavas paigaldada aga süsteem, mis summutaks tule udu ehk veeauruga.

Väliselt teeb raamatukogu hoone küll läbi värskenduskuuri, kuid sellele ei tule juurdeehitisi ega lisandusi. Poli-karpuse kinnitusel osalt seepärast, et maja sai 1980. aastatel arhitektuuripreemia ja on ainuüksi seetõttu väärtus.

Praegused ruumilahendused jäävad üldjoontes samaks. Need ruumid, mis nüüdseks on juba uuenduse läbi teinud, ilmselt väga palju ei muutu.

Remont järk-järgult

Kui palju ainuüksi projekt täpselt maksma võiks minna, ei saanud Polikarpus veel avaldada. Ta kinnitas, et summa on üle kolme miljoni krooni. Terve maja ümberehitus võiks maksma minna aga paarsada miljonit krooni.

Ehituse teeb kallimaks ka asjaolu, et töid saab teha ainult järk-järgult. Võimalik oleks küll terve maja ehitustööde ajaks tühjaks teha ja jätkata tööd haruraamatukogude toel, kuid ainuüksi edasi-tagasi kolimine võtaks umbes aasta. 

TÜ raamatukogu

• Ehitatud 1982. aastal.

• Väljavahetamist vajavad ventilatsiooni-, kütte- ja tuleohutussüsteem.

• Riigihange peaks tooma arhitektuuriprojekti, mille alusel maja täielikult remonditakse.

• Projekt võiks valmida aasta pärast ja maja saada ümberehituse käigus uue kuue nelja aasta jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles