Soome lastepsühhiaater: sõnadeta laps laseb enda väljendamiseks käed käiku

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lastepsühhiaater Raisa Cacciatore rääkis, kuidas sotsiaalmeedia tõmbab lapsevanemaid endasse, sest sealt saab vanem pidevalt positiivset tagasisidet, mida ta mujalt pole ehk saanud. Selles virtuaalmaailmas on kõigil pöial kogu aeg püsti. Ent lapsel hakkab sotsiaalmeedias elava vanema kõrval igav, ta hakkab jonnima ja ärritab sellega vanemat.
Soome lastepsühhiaater Raisa Cacciatore rääkis, kuidas sotsiaalmeedia tõmbab lapsevanemaid endasse, sest sealt saab vanem pidevalt positiivset tagasisidet, mida ta mujalt pole ehk saanud. Selles virtuaalmaailmas on kõigil pöial kogu aeg püsti. Ent lapsel hakkab sotsiaalmeedias elava vanema kõrval igav, ta hakkab jonnima ja ärritab sellega vanemat. Foto: Margus Ansu

Läinud nädalal sai endine Kaagvere erikool, uue nimega Maarjamaa hariduskolleegium uhiuue koolimaja ja perekodud. Nende avamisel esitles oma värskelt eesti keelde tõlgitud raamatut «Agressiivsuse astmed» Soome lastepsühhiaater Raisa Cacciatore, kes on laste probleemide mõistmisel üks oma ala parimaid asjatundjaid. Enne kojusõitu rääkis ta Tartu Postimehele, mis võib minna lapse elus viltu, et temast saab ühtäkki probleemne laps.

Maarjamaa hariduskolleegiumi uued hooned on nagu öö ja päev võrreldes selle vana ja lagunenud majaga, kus Kaagvere erikooli lapsed seni õppisid ja elasid. Kui tähtis on käitumishäiretega lastele keskkond, mis neid iga päev ümbritseb?

Kui see näeb välja nagu vangla, siis see tundub nagu vangla. Atmosfäär on sellistes kohtades väga oluline. Ma olin väga õnnelik, kui nägin, et selle kooli direktor on nii soe, arusaav ja mõistlik inimene. See on tohutu muutus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles