Kriksadullid tulid põranda alt näitusele

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljapaneku koostaja Enn Lillemets näitab Tartu kunstimaja väikeses galeriis Ülo Soosteri kahte teost, mis on tehtud 1960. aastatel uudse, välismaalt toodud viltpliiatsiga.
Väljapaneku koostaja Enn Lillemets näitab Tartu kunstimaja väikeses galeriis Ülo Soosteri kahte teost, mis on tehtud 1960. aastatel uudse, välismaalt toodud viltpliiatsiga. Foto: Kalev Saar

Kunstiühing Pallas avas eile Tartu kunstimajas näituse «Karlova kriksadull. Ülo ja tüdrukud». Näituse koostaja Enn Lillemets selgitas tööde ülespanekul, mis on kriksadull ning kes on Ülo ja tüdrukud.

Kõigepealt juhtis Lillemets tähelepanu sellele, et tegemist on vaba kunstiga, mida loodi vabaduseta ajal, täpsemalt aastail 1957–1966, puhtalt iseenda ja lähemate kaaslaste rõõmuks. Sest väljavaateid abstraktset ja sürreaalset loomingut ehk «lääne mandunud kunsti» tol ajal kuskil välja panna ei olnud.

Ja seepärast on ka nüüdses väljapanekus osa töid sellised, mida ei ole laiem avalikkus kunagi näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles