Veel üks gümnaasium võib kaardilt kaduda

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatskivi keskkooli ümberkorraldamise kava järgi alustab gümnaasiumis sel sügisel viimane 10. klass, 2016/17. õppeaastal 10. klassi enam ei avata. Viimane lend gümnasiste lõpetab 2018. aastal ning pärast seda jääb Alatskivile vaid põhikool.
Alatskivi keskkooli ümberkorraldamise kava järgi alustab gümnaasiumis sel sügisel viimane 10. klass, 2016/17. õppeaastal 10. klassi enam ei avata. Viimane lend gümnasiste lõpetab 2018. aastal ning pärast seda jääb Alatskivile vaid põhikool. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeva õhtupoolikul algaval Alatskivi vallavolikogu istungil on päevakorras vaid üks punkt, kohaliku keskkooli ümberkorraldamine põhikooliks, sest õpilaste hulk aina väheneb. Õhkkond on pingeline, piirkonna ainsal gümnaasiumil on palju toetajaid.

Juhan Liivi nimelises Alatskivi keskkoolis käib praegu 192 õpilast, kellest 23 on gümnasistid. Kümnendas klassis on vaid viis õpilast, neist üks kavatseb lahkuda. Tosina gümnasisti kodu on Alatskivi vallas, neljal Vara ja neljal Jõgevamaa Pala vallas. Kallastelt ning Peipsiääre ja Tähtvere vallast käib Alatskivil gümnaasiumis kokku kolm noort.

Alatskivi vallavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni seletuskirja järgi väheneb laste hulk järgnevatelgi aastatel märgavalt nii vallas kui piirkonnas ehk Alatskivi, Pala, Peipsiääre ja Vara vallas ning Kallastel. Eesti hariduse infosüsteemi andmete järgi on 2015. aastal Alatskivi vallas 58 ja piirkonnas 196 gümnaasiumiealist noort, 2025. aastal on need arvud vastavalt 33 ja 154.

Pidev puudujääk

«Olen Alatskivi keskkooli vilistlane, süda tilgub gümnaasiumi pärast verd, aga kui õpilasi pole, ei ole võimalik gümnaasiumi pidada,» ütles Alatskivi vallavolikogu esimees Jaako Lindmäe. «Gümnaasiumi sulgemine on raske otsus, kuid mis teha, kui riik on sellise suuna võtnud.»

Riigi suund väljendub rahastamises: mida vähem õpilasi, seda vähem raha. «Riigilt saadav gümnasistide pearaha tagab meie gümnaasiumis õppetöö vaid viieks kuuks aastas,» selgitas Alatskivi keskkooli direktor Raigo Lille. «Kuid õpetajad tahavad ka aasta ülejäänud seitsmel kuul palka ja puhkuseraha saada.» Peale selle tahavad kooli töötajad selgust, mida kooli pidaja, vald, soovib – kas tugevat põhikooli või põhikooli ja gümnaasiumi, lisas direktor.

Väheste õpilaste tõttu oli gümnaasiumi eelarve puudujääk mullu 36 466 eurot. Sellest 18 252 eurot kaeti põhikooli eelarvest, 9000 eurot annetusi kogus puudujäägi katteks MTÜ Alatskivi Kogukonna Arenguselts ning teist sama palju tuli valla töötajate palgafondist ehk palgata puhkuste arvelt.

Tänavu on gümnaasiumi puudujääk 37 631 eurot, mis kavatsetakse katta põhikooli eelarvest. «Põhikool kannatab gümnaasiumi pärast, nii ei saa ka põhikooli arendada,» märkis Jaako Lindmäe. «Muidugi on gümnaasiumi sulgemine valus, kuid tõele tuleb näkku vaadata.»

Vaja on analüüsi

Alatskivi keskkooli hoolekogu pole volikogu kavaga päri. Hoolekogu teatab volikogule saadetud kirjas, et valla arengukava järgi on Alatskivi identiteedi, kultuuri ja jätkusuutlikkuse aluseks oma keskkool. Lisaks on aastateks 2014–2020 tehtud Tartumaa arengustrateegia järgi aastal 2020 Alatskivil olemas piirkonnagümnaasium.

Nii ei poolda hoolekogu gümnaasiumi kaotamist ning on seisukohal, et gümnaasiumi sulgemine enne 2020. aastat on vastuolus valla ja maakonna arengukavaga.

Gümnaasiumi pidamiseks annetusi kogunud Alatskivi kogukonna arenguseltsi juhi Margus Paapsi hinnangul on gümnaasiumi sulgemiseks tegemata põhjalik analüüs. «Volikogu materjalides on seitse lehekülge otsitud põhjusi, et näidata sulgemise vajadust,» selgitas ta. «Ohtusid, mida gümnaasiumi kaotamine kaasa toob, on seal vaid mõni rida. Me pole pimeusklikud, kes arvavad, et kool peab iga hinna eest säilima. Kuid gümnaasiumi sulgemine peab olema analüüsitud ja kogukonnaga läbi arutatud otsus.»    

Gümnaasiumi jätkamise toetuseks on Paapsi sõnul Alatskivi valla üks elanik kogunud üle viiesaja allkirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles