Stepan Karja rändab romaanis lapsepõlveradadel Setumaal

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esitlusele tuleb romaan «Eelkoolid».
Esitlusele tuleb romaan «Eelkoolid». Foto: Repro

Kui Edasi ja Postimehe teenekas ajakirjanik Stepan Karja (81) läks pensionile, ei tõmmanud ta arvuti juhet seinast välja, vaid jätkas arvamuslugude avaldamist. Aga et aega jäi üle ja kirjutamise sisemist sundi tuli juurde, on valminud kaks raamatut.

Ilmamaa kirjastatud romaan «Eelkoolid» on nii värske, et esitlustki ei ole veel olnud. Kuid tuleb kohe, juba neljapäeval kell 16 linnaraamatukogu saalis, kus autoriga vestleb Janika Kronberg ja katkendi romaanist esitab Ädu Neemre.

Õhukese tellise paksune «Eelkoolid» viib lugeja autori lapsepõlveradadele Petserimaal ja annab tõetruu pildi setu külalelust 1930. ja 1940. aastatel. Peategelane on väike Paul Võsonurm, kes romaani lõpulehekülgedel läheb kooli.

Samanimelise setu noormehe sekeldusi põhiliselt sõjaväeteenistuse ajal kirjeldab Stepan Karja oma esimeses romaanis «Prokrustese säng», mille on kirjastanud Tänapäev. Tolle esitlus oli sealsamas saalis mullu detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles