Võõrail võib olla raske Ukrainat mõista

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kateryna Pavlyk
Kateryna Pavlyk Foto: Erakogu

Lvivis sündinud ja seal terve elu elanud Kateryna Pavlyku tõi 2010. aastal Tartusse teadustöö. 36-aastane Kateryna Pavlyk on matemaatik ja töötab praegugi Tartu ülikoolis. Tema emakeel on ukraina keel.

On kaks asja, mis talle Eestis väga meeldivad. Kõigepealt – siin peetakse inimestest lugu, neid austatakse. Teiseks, inimesed vastutavad selle eest, mida nad teevad, asjaajamises laabub kõik kiiresti, paljud probleemid saab interneti teel lahendada. «Need on asjad, millega meil on Ukrainas probleeme,» ütleb Kate­ryna.

Ta lisab, et tal ei ole tekkinud väga palju eestlastest sõpru. Aga ta on leidnud endale eestlasest poisi ja tunneb tema sõpru. Sügisel hakkas Kateryna Facebookist «üles korjama» teisi Tartu ukrainlasi, et edaspidi korrapäraselt kohtuda. Nüüdseid Ukraina sündmusi jälgides tajub ta ohtu ja tunneb suurt kurbust.

«Mu vanemad on Lvivis ja mul on Kiievis palju sõpru,» ütleb ta. «Nad on jutustanud mulle täpselt, mis sünnib Maidanil. Neil, kes ei ole Ukrainas elanud, on seda kõike raske mõista.»

Pavlyk lisab, et kuigi Ukraina peaministri praegune kohusetäitja Arseni Jatsenjuk on püüdnud astuda õigeid samme, näitab vaid aeg, mis Ukrainast saab.

«Ma kardan, et praegune Krimmi okupatsioon ei luba tõelisel demokraatial Ukrainas veel nii pea tekkida,» ütleb ta.

Kateryna Pavlyk räägib kahest arvust, mille ta leidis hiljuti internetist.

2011. aasta küsitluse järgi nimetab 70 protsenti Krimmi elanikest oma kodumaaks Ukrainat. Nüüd, 2014. aastal vahetult enne referendumit väidetakse, et 74 protsenti Krimmi inimestest soovib ühineda Venemaaga.

«Mina olen matemaatik, mina usun arve, need selgitavad palju. Eriti kui need ühendada elukogemuse ja ajalooteadmistega,» sõnab ta.

Kateryna Pavlyk tunneb hästi ka Tartus elavat ukrainlast Petro Babjaki ja seda tänu Facebooki kogukonnale «Ukrainians in Tartu». Praegu tegutsevad nad ühiselt selle nimel, et järgmisel nädalal avataks Tartu ülikooli raamatukogus Ukraina näitus, kus näeb pilte Maidanilt novembrist kuni märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles