Korterimüük elavnes Tartus lühikeseks ajaks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaated Tartule ülevalt. Annelinn.
Vaated Tartule ülevalt. Annelinn. Foto: Margus Ansu

Tartu korterite müük tõotab suurendada selle aasta lõpuks mullusega võrreldes veerandi võrra ning tehingute käive üle 40 protsendi, kuid edasiseks ennustavad kinnisvara vahendajad kasvu peatumist.

Selle aasta kümne kuuga müüdi Tartus rohkem kortereid kui eelmise aastaga kokku. Aasta lõpuks koguneb Friis Kinnisvara Teenuste prognoosi järgi üle 1740 tehingu ehk 356 võrra rohkem kui 2012. aastal.

Tartu eelmise aasta korteritehingute kogukäive oli ligi 66 miljonit eurot. Selle aasta käibeks tuleb Friis Kinnisvara Teenuste hinnangul umbes 95 miljonit eurot. Tõsi, juba oktoobrikuus kukkus tehingute käive võrreldes kahe varasema kuuga enam kui kahe miljoni euro võrra.

Hinnatõus 14 protsenti

OÜ Friis Kinnisvara Teenused juhatuse liige Merle Vool ütles lõppeva aasta iseloomustuseks, et vanade korterite hindade madalseis on möödas.

«Kevadel võis saada Annelinna kahetoalise korteri 35 000 euroga, sügisel tuli välja käia vähemalt 41 000 eurot,» tõi Vool näite. Ruutmeetri keskmine hind kerkis 800 eurolt 911 eurole. «Sellist aega, et võiks saada Annelinna kahetoalise korteri 30 000–32 000 euroga, ilmselt enam ei tule, kui majandusega midagi kapitaalset ei juhtu,» arvas Vool.

Tänavune oodatust kesisem majanduskasv ning Euroopa Liidu abirahade voolu pidurdumine 2014. aastal tõotavad Eesti ehitusturule vähemalt ajutist kokkukuivamist ning eriti riiklike tellimuste suurt vähenemist. Merle Voolu hinnangul ei tähenda see, et ehitusfirmad erasektorist enamate tellimuste saamiseks hindu alandaks ja korterid sellega seoses odavneks.

«Üldise hinnatõusu taustal pole ehitusfirmadel võimalik hindu alandada, tulemus oleks pankrot,» arvas Vool. «Ehitada tuhande euroga ruutmeeter ei ole kindlasti võimalik. Võib-olla on võimalik ehitada 1200ga, aga uue korteri normaalne ruutmeetri hind on siiski 1400 eurot ja kõrgem.»

Vool ennustas, et korterite hinnad jäävad uuel aastal praegusele tasemele ning müügiajad pikenevad. Tehingute arv jääb 2014. aastal tõenäoliselt 2013. aasta tasemele.

Kaanon Kinnisvara juhatuse liige Toomas Mustimets sedastas, et korterituru ülesmäge liikumise kõrval jäi eramuturg tänavu endiselt madalseisu. «On küll üksikuid kõrgema hinnaklassi tehinguid, aga midagi tervikuna aktiivsemaks muutunud pole,» märkis ­ta.

Mustimetsa hinnangul on noor ostjaskond muutnud eelistusi. Iga hinna eest osta oma maja pole enam eesmärk, pigem sihitakse heas korras, hea asukohaga ning saja ruutmeetri suuruseid ja suuremaid kortereid.

«Renoveeritud väiksema maja ning suure korteri hind võib olla samas suurusklassis, umbes 150 000 eurot,» märkis Mustimets. «Siin ei pea ma muidugi silmas sarnast asukohta, vaid võrdlen korterit kesklinna lähedal majaga äärelinnas või pigem juba linna lähedal vallas.»

Ka Mustimets usub, et 2014. aastat iseloomustab kinnisvaraturu kasvu pidurdumine nii tehingute hulga kui ka hinna mõttes: «Juba viimaste kuudega on kõik jäänud rahulikumaks, tehingute arv on vähenenud. Ilmselt on see seotud uue majandusseisakuga.»

Ehitusfirmade kärbuv tööpõld tähendab küll töötuse suurenemist, kuid ei langeta ka Mustimetsa hinnangul kuigi palju ehitushindu, millest omakorda sõltub uute korterite ruutmeetrihind.

«Tõenäoliselt tuleb järgmisel aastal uusarendusi vähem kui tänavu,» prognoosis ta.

Rahulike otsuste aeg

Tõnisson Kinnisvara juhataja Sulev Puusaar näeb, et ees seisab kinnisvaraturu stabiliseerumine. Puusaare arvates oleks kohatu kasutada halva maiguga termineid seisak või hangumine.

«Ma näen selgelt positiivset: inimesed saavad võtta rohkem aega, mõõta kolm korda ja teha lõpuks kaalutletud otsuse, mida ei pea kahetsema,» arutles Puusaar.

Puusaare ennustusel kasvab nõudlus elamispinna järele, mis jääb Tartu Raekoja platsist umbes 15-minutilise jalutuskäigu kaugusele.«Uut kaupa on selles raadiuses, aga valik on kesine. Ruutmeetrihinnad algavad 1900 eurost ning ulatuvad isegi 3000 euroni,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles