Viis meistrit lisavad vallamajale värvi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja vallamajas vaatab Hilja Sepa ühelt tekstiilpannoolt vastu Emajões peegelduv Plasku, tagaplaanil säravad aga lapphaaval kokku õmmeldud  kirkad sügisvärvid.
Luunja vallamajas vaatab Hilja Sepa ühelt tekstiilpannoolt vastu Emajões peegelduv Plasku, tagaplaanil säravad aga lapphaaval kokku õmmeldud kirkad sügisvärvid. Foto: Margus Ansu

Lapilises Emajões peegelduv lapiline Kivisild, täiuslikud rahvariidevööd, peen niplispits ja väikesed vaibad on vaid mõned meistritööd, mis vaatavad vastu Luunja vallamaja kahele korrusele üles seatud näituselt.

«Väljapanek on küll väike, aga seal on erinevates tehnikates tööd,» tutvustas Tartumaa tunnustatud tekstiilkäsitöö meistrite loomingu väljapaneku üks korraldaja Tiina Konsen Tartu käsitööklubist.

«On meistreid, kes on pühendunud vaid ühele tehnikale, ja on neid, kes valdavad väga hästi mitut tehnikat,» selgitas ta.

Väljavalitud meistrid

Nii näitabki riigiametnikuna töötav Angelika Nöps niplispitsi võimalusi ehetes ja väikevormides, tema tööde hulgast leiab nii peene lehviku kui ka pitsilise seinakella.

Tekstiilikunstnik Hilja Sepa lapitehnikas tekstiilpannood, näiteks Emajões peegelduvad Kivisild ja Plasku või suur sügisvärvide pillerkaar, on midagi enamat kui pelgalt voodikatted.

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias rahvuslikku käsitööd tudeerinud Liina Laansalu kohta ütlevad näituse korraldajad, et tema rammus ning julge ornamendi- ja värvikäsitlus avab lapitehnikat isikupärasel viisil.

Tamme gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja ja kirivööde raamatute autor Piia Rand demonstreerib meisterlikku kudumisoskust vööde näitel ning tekstiilikunstnik Vaike Jakobsoo loomingust on eksponeeritud väikevaibad, mille värviharmoonia, kujundiselgus ja väga hea teostus muudavad efektseks sisustuselemendiks.

Näitusel osalejad pole juhuslik valik, just need viis naist hakkavad Tartumaad esindama Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu veebikataloogis, mis hakkab novembris laiale ringile tutvustama kõigi maakondade käsitöömeistreid.

Sellesse kataloogi kandideeris Tartumaal üheksa meistrit, kellest komisjonil tuli välja valida viis. «Kataloogi saavad vaid oma ala tõelised meistrid,» toonitas Tiina Konsen. «See tähendab, et ühelt poolt on need inimesed suure loomingulise potentsiaaliga. Teisalt peavad nad oma ala õpetama ka teistele huvilistele.»

Miks mitte linnast väljas?

Luunja vallamajas olev näitus valmis ühistööna Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu mentorprogrammi näituste kujundamise kursuse raames tekstiilikunstnik Kadi Pajupuu juhendamisel.

«Luunja pole kõrvaline koht, seal on ilusas vallamajas väga hea näitusi korraldada,» ütles Tiina Konsen. «Tartus on see hulga keerulisem, sest galeriide näituseplaanid on väga tihedad, aeg tuleb varakult kinni panna. Koolituse käigus tehtud näitusele poleks me linnas nii kiiresti kohta leidnud.»

Luunja vallavanem Aare Anderson ütles, et vallamajas on ka varem näitusi olnud ning huvilisi on alati leidunud. Kõige rahvarohkem oli suve lõpus vallamajas üleval olnud Marko Matvere joonistuste näitus.

Praegust näitust saab Luunja vallamajas vaadata 11. novembrini tööpäeviti kell 8–17.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles