Koolivaheaeg tõi Tartu poodidesse alaealisi näppajaid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargus. Foto on lavastatud..
Vargus. Foto on lavastatud.. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui tavaliselt panevad alaealised Tartus toime keskmiselt 1-3 pisivargust nädalas, siis möödunud reedest kuni tänaseni tabati 12 noort näppajat, kellest kolm olid isegi nooremad kui 14. Politsei seostab vargusjuhtumite hulga suurenemist koolivaheajaga.


Tartu politseijaoskonna juht Kaja Suur tõdes, et politsei huviorbiiti sattunud noored varastavad enamasti suurematest toidukauplustest, nii alkoholi kui maiustusi. Kohe koolivaheaja esimesel päeval peeti ühes kaupluses kinni 14-aastane poiss, kes püüdis poest lahkuda päris mitme pudeli alkohoolse joogiga. «Seal oli nii viina kui brändit. Vargusega oleks pood saanud 700 krooni kahju,» märkis Suur.



Enamasti on tekitatud kahju väiksem. Sel nädalal peeti ühes kaupluses kinni 15-aastane noormees, kelle sokk oli turvamehe hinnangul kahtlaselt punnis. Selgus, et nooruk püüdis kaasa viia ühte purki Gin Long Drinki.



Üks 13-aastane neidis oli poes põue toppinud maiustusi. Hiljem selgus, et lapseohtu vargaplika oli lisaks ka alkoholi tarbinud.



Need ja teisedki juhtumid nõudsid sel nädalal politseilt tavapärasest rohkem aega ja vaeva. Suure hinnangul tuleb vargusi rohkem ette sõpradega ajaveetmise käigus. Leidub noori inimesi, kes tahavad sellise teoga justkui midagi tõestada.



Tihti ei mõelda sellele, et enamasti jäädakse vahele, kuna igal pool on turvakaamerad. Samuti ei mõelda, mida selline teguviis võib endaga kaasa tuua.



Esimesel ja ka teisel korral piirdub politsei pisivarguse puhul väärteoprotokolli ja rahatrahviga, mis ulatub kuni 18 000 kroonini, arvestades iga juhtumi


asjaolusid. Kolmanda vahelejäämisega kaasneb aga kriminaalkaristus, mis võib tähendada ka vabadusekaotust ning noore inimese tulevik on rikutud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles