Soojale järgnevad külmemad päevad

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Kevad on meil küll laupäevast saadik käes, aga talv ei lahku siiski vastupanu osutamata. Tänasele soojale järgneb mitu krõbedamat ööd-päeva, talve agoonia lõpeb koos märtsiga.


«Kevade algus oli soe, ka esmaspäeval on veel soe, aga siis tuleb väike külmem lõik,» iseloomustas selle nädala ilma Tartu Lennujaama ilmateenistuse meteoroloog Ilme Tam-pel. Teisipäeval, kolmapäeval ja neljapäeval on miinuskraadid, selgetel öödel võib külma olla kuni kümme kraadi.



Muide, neljapäeval, 25. märtsil on meil rahvakalendri järgi maarjapäev. Rahvatarkus ütleb, et kui maarjapäeva öösel külm kanamuna väljas lõhki lööb, siis tuleb külm kevade. Kas tõesti?



«Seda on raske öelda,» kostis Ilme Tampel. «Aga ütlus maarjapäeva ja muna kohta peab minu tähelepanekute järgi üsna hästi paika.»



Ilmakaart näitab, et talv lõpeb järgmisel nädalal koos märtsiga, kõiki ära tüüdanud lumi peaks kaduma aprilli keskpaigaks. Kui öösel ja päeval on lume sulamise ajal plusskraadid ning sajab ka vihma, siis kaob lumi kiiresti ja kohati tuleb üleujutus.



Nii vihma, lörtsi kui lund sajab veel tavaliselt üsna sademetevaesel märtsikuul ja kindlasti ka järgmisel kuul, aprill teeb alati sellist nalja.


Kui lume minek on aeglasem, siis suurt uputust tulla ei tohiks.



«Madalamates kohtades tuleb vesi keldritesse nii või naa,» kinnitas Ilme Tampel. «See on ka tavalistel kevadetel nõnda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles