Kunstitarbed kolisid koju

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pudelid ja kausid, ajalehepakid ja skeletid. Kõik, mida annab kompositsioonis üles joonistada-maalida, tassisid kunstikooli tudengid Tähe tänava õppehoonest Eha tänava uude koolimajja. Teiste hulgas oli ka Kristjan Kalde.
Pudelid ja kausid, ajalehepakid ja skeletid. Kõik, mida annab kompositsioonis üles joonistada-maalida, tassisid kunstikooli tudengid Tähe tänava õppehoonest Eha tänava uude koolimajja. Teiste hulgas oli ka Kristjan Kalde. Foto: Margus Ansu

Tartu kunstikoolis ei jõudnud õpetaja veel üht tundi lõpetada, kui uue alustamiseks olid juba ukse taga Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengid. Pikka aega püüdsid kaks kooli hakkama saada tihkelt täis topitud majas.


«Nüüd on ikka päris oma. Enne kasutasime teise kooli vahendeid ja ruume,» võttis uude õppehoonesse kolimise eile kokku kunstikooli õpilane Emma Eensalu.



Täna uues Eha tänava õppehoones tööd alustanud õpilasi ja õpetajaid tervitas hommikul värvilõhn nagu esimesel septembril.



Vitriinist vaheseinad


Uues majas on Tartu kunstikooli käsutuses tuhatkond ruutmeetrit. Ülejäänud osa majast on Tartu Kõrgema Kunstikooli käes. Nemad pole veel sissekolimisega alustanud. Eks aega veel ole, sest tegelikult on Eha tänava vana räämas maja vaid poolenisti remonditud, tellinguid katab present ning ülemistel korrustel käib vilgas ehitamine.



Eile tassisidki ehitusmeestega võidu hoonesse kunstivahendeid ja koolitöid sisse ka õpilased ning vilistlased. Kursuse juhendaja Peeter Kros­mann nentis, et eks õpetada saab igal pool, aga kahtlemata annab uus maja paremad tingimused, kas või näiteks valgustuses.



Peale valgustite on tähelepanelikult arvestatud ka valguse langemist aknast. Vanas majas kurtsid õpetajad, et aknad olid lõuna poole ning sealt sisse paistnud päike muutis sedavõrd kiiresti nurka, et pildil oli raske varjusid paika saada.



Kooli direktor Kadi Kreis on eriti uhke klassiruumide üle, mis on ühtaegu avatud üle terve korruse, kuid samas on ka täiesti kinniseid ventileeritud ruume, kus saab teha näiteks suuremaid värvimistöid. Vaheseinteks on sisekujunduses kasutatud riiulvitriine, mida tulevikus hakkavad ehtima õpilaste tööd.



Klaastorn peab olema


Kuna Karlova majad uhkustavad sageli oma torniga, ei saanud ka Eha tänava õppehoone viletsamaks jääda. Nii ongi praegu ehitamisel klaastorn, millest avanevat vaadet kutsus kooli direktor Kadi Kreis Postimehe fotograafi juba kevadel pildistama.



Torn koos ülejäänud majaga saab täielikult valmis septembris, siis tuleb ka pidulik avamine. Kreis mainis, et selleks ajaks on kavandatud mitmeid üritusi alates kunstnikukutse ümarlauast mitmesuguste näitusteni. Plaanis on teha ka stiliseeritud rongkäik kunstikooli endiste majade juurde Kuperjanovi tänaval ning Veski tänaval korp! Sakala maja juurde. 



Maja remondi aitas teoks teha euroliidu toetusfondi raha, mida oli 11,5 miljonit krooni. Algul oli selleks plaanitud pea 10 miljonit rohkem, kuid soodsate ehitushindade tõttu tuldi toime vähemaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles