Juhtkiri: plaanid puhkavad lume all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglisild ja Toomemägi..
Inglisild ja Toomemägi.. Foto: Risto Mets.

Toomemägi on hunnitu! Minge ja vaadake. Nautige lumist sära. Varsti tuleb nagunii kevad ja siis me näeme pigem käegalöömise nukraid jälgi kui uhket ilu.


Puud hoiavad kohusetruult oma juurtega nõlvu kinni, nagu nad seda aastakümneid on teinud, ning inimesed ruttavad Toomemäe risti ja rästi radadel igapäevaseid käike tehes ehk tallavad Toomemäge, nagu Tartu Postimehes kirjutas kunstiajaloolane Enriko Talvistu.



Eelmisel neljapäeval austasid Toomemäge, õigemini küll seal asuvat 90. aastapäeva tähistanud riigikohut vabariigi tippmehed presidendist ja peaministrist alustades. Samas on  teada, et riigikohus vaatab juba ringi uue asukoha järele, sest Toome residents on asutusele väikseks jäänud.



Kindlasti läheb kolimiseni veel hulk aastaid, kuid majade tühjenemine teeb alati valvsaks. Eriti veel Toomemäel, kus asuvad hooned on osa linna ja ülikooli ajaloost. Nende asukohta ja olemust tuleb respekteerida ning leida neile uus väärikas sisu, sest sisuta maja hakkab kiiresti alla käima.



Endisesse naistekliinikusse majutab end Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskond, osale vanast anatoomikumist tuleb kasutusfunktsioon alles leida.



Aga just vanast anatoomikumist pärineb ka positiivne sõnum Toomemäele – temaga siiski tegeldakse. Linnavalitsus soovib algatada Lossi 38 krundi ja selle lähiala detailplaneeringu, mille lähteseisukohtade järgi on muu asjakohase kõrval nähtud ette anatoomikumi eesõuele loengute, kontsertide ja etenduste koht ning selle ja naistekliiniku hoone illumineerimine. Kui volikogu algatab planeeringu koostamise, sõltub edasine juba ülikoolist.



Toomemäge jagavadki põhiliselt linn ja ülikool, kusjuures linnale kuuluvad hoonestamata alad ehk kogu park, kaasa arvatud Kassitoome, Pirogovi plats ja kunagi suurelt kavandatud professorite aumüür Jakobi tänava ääres.



2003. aastal kehtestatud, avalikkuse tohutut huvi pälvinud Toomemäe üldplaneering sätestab kujunduse ja haljastuse põhimõtted, millised era- ja ülikoolikinnistud peavad jääma avalikku kasutusse jpm. Paraku on kõige häirivamana jäänud välja ehitamata plaanis ette nähtud teedevõrk ning toppama pingi- ja valgustiprojekt.



Mõnigi seltskond otsib endiselt Toomemäele uudset või erilist kontseptsiooni, ent kas seda ongi tarvis? Toomemägi on linna park, mis peab olema hooldatud ja korras ühe pargi kõigis ilminguis: teed, sillad, trepid, pingid, lambid, haljastus ja meelelahutuskohad. Seda tööd peab tegema pidevalt, järk-järgult, kui kõige korraga tegemiseks jaksu ei ole. Sest aeg ei halasta kellelegi, isegi vanale Toomemäele mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles