Kas lume loopimine sõiduteele on ikka keelatud?

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus Tartus.
Lumekoristus Tartus. Foto: Ove Maidla.

Kas Tartus on jätkuvalt keelatud lume loopimine kõnniteelt sõiduteele, mida osa lumekoristajaid harrastab?


See on heakorraeeskirjas eraldi punktina sees: lume loopimine sõiduteele on keelatud.



Mõni majaomanik rikub eeskirja riivamisi, mõni üsna jultunult. Mis piirini linn sellist käitumist talub? Kas hetkeni, mil autod enam läbi ei pääse?


Ei. Selline teguviis on meie niigi napi ressursi vastutustundetu raiskamine. Kui oleme ühiste rahadega lasknud teed puhtaks sahata ja tee pillutakse uuesti lund täis, on linnavalitsuse menetlusteenistuse asi majaomanikke korrale kutsuda.



Lumi tuleb koondada valli, nii et valli hari jääks enam-vähem sõidutee ja kõnnitee piirile.


Kõnniteed on erineva laiusega. Mõnel pole lume paigutamisega muret, mõni on nii kitsas, et lund polegi õieti kuhugi panna.



Siis võib vall olla ka rohkem sõidutee poole, aga tähtis on, et tekitataks ikkagi vall, mitte ei visataks lund sõiduteele laiali.



Kas on mingi kokkuleppeline mõõt, mitukümmend sentimeetrit tohib lumi vallis sõiduteele ulatuda?


Kui lumi on valgunud sõiduteele vallist, pole see probleem. Tähtis on, et vall oleks kompaktne. Me jälgime, kuidas vallid lasevad sõidukeil liigelda ja kui ei jää muud üle, saame kaaluda mõnel tänaval liikluse ühesuunaliseks muutmist. Lumeveo raha on kokkuhoiurežiimi tõttu kõvasti kärbitud.



Kui palju tuleb ette vastupidist probleemi, et lumesahad lükkavad lume sõiduteelt kõnniteele?


Oleme lumekoristuslepingutesse kirjutanud, et lumesaha juht peab valima õige sõidukiiruse, nii et lumi ei paiskuks kõnniteele. Kui see juhtub, laseme koristusfirmal kõnnitee ära puhastada.



Kui inimene pillub lund sõiduteele, milline karistus võib teda oodata?


Sõltub sellest, kas juhtum on esmakordne või juba mitmes. Esimesel korral piirdub asi ilmselt hoiatusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles