Emajõgi tõuseb veel vähemalt vaksa

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõgi.
Emajõgi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloog Ene Randpuu ennustas eelmise aasta hilissügise analoogia järgi, et Emajõgi tõuseb veel vähemalt paarkümmend sentimeetrit, kuid kriitilise piirini ilmselt ei jõua.


Eile hommikul mõõtis automaatjaam Emajõe ööpäevaseks kerkeks Tartus 14 sentimeetrit, täna hommikul 12,3 sentimeetrit. Kriitilisest tasemest, mis tähendaks Supilinna üleujutusohtu, jääb praegu puudu veel pool meetrit.



Randpuu sõnul on Emajõgi käitumas ligilähedaselt samuti kui mullu detsembris. 2008. aasta 4. detsembril oli jõe nivoo küll praegusest kümmekond sentimeetrit madalam, kuid valgala väiksemad jõed olid vihmade tõttu peaaegu piritasa täis nagu nüüdki.



Järgmised neli-viis päeva kerkib Emajõgi Randpuu hinnangul kindlasti edasi. Kriitilisest tasemest, 2 meetrit ja 54 sentimeetrit üle kokkuleppelise Tartu nulli, jääb siis aga jätkuvalt puudu kuni 20 sentimeetrit.



Mullu detsembris jäi Supilinna uputusohust lahutama alla kümne sentimeetri, sest järsku saabunud külmakraadid tekitasid jõele lobjaka, mis paisutas lühikese ajaga vett üle 30 sentimeetri. Lähipäevade prognoos lubab küll öiti mõnda miinuskraadi, kuid analoogseks äkktõusuks peaks külma tulema vähemalt viis kraadi ning miinus peaks püsima ka päeval, sedastas Randpuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles