Koolitoit nõuab lennukat fantaasiat

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikokad Helle Soo ja Kaja Mõttus
Koolikokad Helle Soo ja Kaja Mõttus Foto: Sille Annuk

Kokkadele Kaja Mõttusele ja Helle Soole hoidis üleeile pöialt terve Kõrveküla kool. «Kuidas läks,» küsisid lapsed järgmisel hommikul. «Teise koha saime,» vastasid koolikokad uhkelt.



Loomulikult oli tänavuse võistluse «Parim koolisöökla» teine koht Kõrveküla lastelegi suur võit. See andis kinnitust, et nende koolisööklas tavapärased Karlssoni salat, Veteselli unistus või näiteks reedeti küpsetatav vanaema Lehte kook ongi Eesti parimad koolitoidud.



Kolmes võistlusvoorus osales 17 kooli, finaali pääses seitse. Finaalis tuli siis kokkadel kahe tunni ja 10 minuti jooksul valmistada üks nende koolis pakutav tavapärane koolilõuna.



Kama-mannavaht


Kõrveküla kokad Kaja Mõttus ja Helle Soo keetsid itaalia hakkliha-köögiviljasupi, praeks pakkusid kanakastet porgandi, ubade, keedukartuli ja tervisesalatiga ning magustoiduks kama-mannavahu.



See ei olnud mingi võistlusteks tehtud erimenüü,  Kõrveküla kooli sööklas on need road tavalised. Kokad usuvad, et kohe võitja Kivi-Vigala põhikooli järel teiseks tulemine juhtuski tänu nende fantaasiarikkalt valitud menüüle.



Kui paljud perenaistest on näiteks proovinud mannavahtu vahule lüües sinna sisse pisut kama puistata? Kõrveküla kokad on, ja tulemus on imehea.



«Milleks panna menüüse rassolnikut või hapukapsasuppi, mis lastele ei maitse, ning siis riielda nendega: miks te midagi ei söö,» küsib söökla juhataja Kaja Mõttus.



Lapsed, kes samal ajal sööklas piimakisselli söövad, hõikavadki kokkade jutu vahele, et neile meeldib frikadellisupp ja kartulipuder.



Hea koolikoka omaduste hulka käib Kaja Mõttuse meelest leidlikkus. Näiteks hakklihakastmesse porgandi või kõrvitsa riivimine ja kalasupile huvitava nime leidmine – nagu Näkineiu unistus.



«Mis te arvate, mis toit võiks olla Kõhupai?» küsib Helle Soo. Selgub, et see on riivitud banaan kohupiimaga.



Karlssoni salat on loomulikult salat, mis käib lihapallide kõrvale, Veteselli unistus on kalavormiroog ja vanaema Lehte kook on inspireeritud nende kooli vanaemaeas õppealajuhataja nimest ning see tähendab muretaignal kirsikooki.



Nõudlikud sööjad


See, kui lastele toit ei maitse, on Kaja Mõttuse ja Helle Soo meelest kokkade laiskus.



Küsimuse peale, kas koolikokad ei unista vahel peenes restoraniköögis töötamisest, raputavad mõlemad pead.



«Lastega on huvitav, sest nad on kõige pretensioonikamad,» vastab Kaja Mõttus. «Kui neile miski ei meeldi, siis kohe kuuled sellest.»



Mõlemad kokad naudivad tööd lastega ja näevad selles suurt missiooni.



Igal sügisel olevat ports selliseid esimese klassi lapsi, kes ühte või teist toitu suu sisse ei võta. Kaja Mõttus räägib, kuidas nad siis seletavad ja veenavad ning tasakesi õpetavad. Ja kuidas juba teises klassis kõik mõnusasti söövad ja juurdegi küsivad.



Mis võiks küll teha veel suuremat rõõmu koolikoka südamele ?!



Kõrveküla koolitoit


• Eile: pilaff, must leib sulatatud juustuga, piim, keefir, mahlajook, piimakissell moosiga, porgand.


• Täna: borš värske kapsa ja kartuliga, hapukoor, täisteraleib, terakukkel, või, vanaema Lehte kook, kakao, paprika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles