Tartu tudeng võitis Gruusia telemängu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile rõõmustas The World Etalon Student 2008 Eero
Janson restorani Gruusia Saatkond ees.
Eile rõõmustas The World Etalon Student 2008 Eero Janson restorani Gruusia Saatkond ees. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikoolis riigiteadusi õppiv Eero Jan-son võitis juunis Gruusia intellektuaalse telemängu Etalon rahvusvahelise võistluse ning sai auhinnaks aastase stipendiumi Gruusia presidendilt Mikheil Saakashvililt.

Finaalvoorus võistles esikoha pärast teinegi eestlane – Heiki Beres Tallinna Tehnikaülikoolist. Janson sai tiitli The World Etalon Student 2008 ning peaauhinna – aastapikkuse stipendiumi tuhat eurot kuus.

20-aastane Eero Janson rääkis, et viimased loengud ülikoolis veel käisid, kui Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse aseesimees Pille-Riin Raudsepp pakkus talle võimalust sõita Gruusiasse. Noormees jäi nõusse.

«Kuigi ma ei teadnud, mis seal täpselt toimuma hakkab,» rääkis ta.

Raudsepa sõnul saatis Tbilisi Riiklik Ülikool kutse, kus paluti välja valida üks üliõpilane, kes osaleks Gruusia populaarses telemängus. «Eero on alati heade tulemustega silma paistnud,» põhjendas ta, miks just Jansonile ettepaneku tegi.

Suursugune vastuvõtt

Kohe pärast jaanipäeva sõitis noormees juba Gruusiasse. Lennul Riiast Tbilisisse sai ta tuttavaks Heiki Beresi ja Tallinna Ülikooli tudengi Argo Kerbiga, kes sõitsid sinna samal põhjusel nagu temagi.

Kohale jõudes polnud noormeestel ikka veel täpset ettekujutust, mis saama hakkab. «Teadsime, et jääme Tbilisisse ja et midagi seal toimub,» rääkis Janson.

Ta ütles, et eestlasi võeti väga suursuguselt vastu ning kahel esimesel päeval tutvustati neile Tbilisi ja lähedal asuvaid vaatamisväärsusi. Kolmanda päeva varahommikul algasid telemängu Etalon salvestused.

Jansoni sõnul pistis telemängus rinda kakskümmend tudengit Tbilisi Riikliku Ülikooli partnerülikoolidest. Võistlejaid oli Gruusiast, Eestist, Lätist, Leedust, Venemaalt, Armeeniast, Aserbaidžaanist, Türgist, Kreekast, Rumeeniast, Suurbritanniast, Ameerika Ühendriikidest ja Mauritiuselt.

Kõik eestlased finaalis

Finaalvooru pääses kümme tudengit, nende seas ka kõik eestlased. Janson rääkis, et finaalis oli hetk, kus oli suur võimalus, et ta välja kukub.

«Endale suureks üllatuseks pääsesin ma esimese kolme hulka, kes võistlust jätkasid,» rääkis noormees.

Kordus Jansonile juba eelvoorust tuttav olukord, kus nii temal kui vastasmängijal on ühepalju punkte ning otsustab see, kes kiiremini nupule vajutab.

«Seekord olin siis mina selle nupulevajutamisega kiirem ja nii ma võitsingi,» rääkis Janson.

Etalonis esitatud küsimused põhinesid noormehe sõnul suuresti loogikal ja teadmistel. «Mõnda küsimust võib iseloomustada nii, et mõttetud faktid, mida niikuinii teadma ei pea, aga mida on siiski huvitav teada.»

Janson ütles, et vaatamata stipendiumile kavatseb ta suve töiselt veeta.

Augustis külastab noormees uuesti Gruusiat – seekord läheb ta aga lihtsalt puhkama.

Etalon

• Etalon on Gruusia populaarne intellektuaalne telemäng.

• Saatejuhiks on Gocha Tkeshelashvili.

• Näide saates esitatud küsimustest: mis oli Gruusia lemmiklill 2003. aastal? Õige vastus: roos (sest 2003. aastal oli Gruusias rooside revolutsioon).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles