Kommentaar: see võiks olla unistuste lasteaed

Peep Mardiste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Mardiste
Peep Mardiste Foto: Margus Ansu

Mäletan päeva, mil sattusin Annelinnas üles kasvanud poisina kord Karlovat avastades esmakordselt Kalevi 17 vana puumaja juurde. Olin ootamatust leiust lummatud ja üllatunud, et polnud peaaegu kesklinnas asuvat põneva kuju ja arhitektuuriga hoovipealset hoonet varem märganud.

Linnavalitsuse üks ülesandeid on kutsuda korrale majaomanikke, kes oma maju ei hoolda ja neil laguneda lasevad. Meenutagem või käimasolevat Tõnissoni maja saagat Anna Haava tänavas.

Kui Tartu linnavalitsus tahab säilitada mingitki autoriteeti, et edaspidigi hoolimatuid majaomanikke manitseda ja vajadusel karistada, tuleb tal endal näidata eeskuju. Linnavalitsusel tuleks heita peast Kalevi 17 lammutamise mõte, maja korralikult konserveerida ja leida loodetavasti peatselt renoveeritavale hoonele funktsioon.

Kui Tartus on saadud hakkama mingil hetkel lootusetuna tundunud Humala õlleka, Athena kino ja raudteejaamahoone taastamisega, siis saadakse ka ühe linnale kuuluva puumajaga.

Tartus on karjuv puudus lasteaiakohtadest – miks mitte lasta ajaloolisel ja muinsusväärtusega Kalevi 17 majal lasteaiana tulevikku teenida? Ühes Annelinna suures uues koolihoones õppinuna olen alati kadestanud neid maalapsi, kel on olnud au saada haridus mõnes uhkes mõisahoones. Mõnes ehk küll veidi kulunud ja väsinud, kuid siiski ajaloohõnguga väärikas hoones, kuhu ka aastakümnete järel on soov tagasi tulla.

Miks ei võiks Tartu uute lasteaiahoonete ehitamise kõrval plaanida ka mõne olemasoleva hoone kohandamist lasteaiaks? Vahest ei peagi lapsed tingimata sirguma tüüpiliselt kehva sisekliimaga kipsplaatide ja plastakende vahel?

Kalevi 17 maja võiks lasteaiaks sobida mitmel põhjusel. Muinsusväärtusega puumajja saaks luua traditsioonilisi materjale ja ehitusvõtteid kasutades meeldiva keskkonna ja sisekliima. Maja põnev piklik kuju võimaldab kindlasti omapärast ja kordumatut ruumiprogrammi. Kalevi 17 tagune suurte puudega ning mäenõlval asuv park on suisa loodud põnevaks mängimiskohaks, mis tuleks loomulikult aiaga piirata.

Lapsi saaks kesklinnalähedasse lasteaeda hõlpsasti tuua bussiga. Ka autoga kesklinna(st läbi) tööle sõitvale vanemale ei põhjustaks Kalevi tänava algusest läbi põikamine keerukat logistikaülesannet.

Samal teemal: Kalevi 17 maja saatus, TPM, 6.02., 18.02., 20.02., 21.02.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles