Kunstiühing valis auliikmeks kõige vanema pallaslase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Uustalu tänavu veebruaris hooldekodus Wau­watosas (USA).
Anu Uustalu tänavu veebruaris hooldekodus Wau­watosas (USA). Foto: Enn Lillemets

Kunstiühing Pallas valis oma korralisel peakoosolekul auliikmeks teadaolevalt vanima pallaslase, maalija, graafiku ja kujunduskunstniku Anu Uustalu, kes sai 22. septembril 95-aastaseks.


Kunstiühingu esimehe Enn Lillemetsa andmetel õppis Tallinnas sündinud Anu Uustalu Tartus kõrgemas kunstikoolis Pallas aastail 1935–1939 ja 1942–1944 nii maali kui ka skulptuuri, peamiselt Ado Vabbe ja Anton Starkopfi juhendamisel. Varem jõudis ta õppida aasta Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonnas.



Uustalu esines mõnel Teise maailmasõja aegsel näitusel ning põgenes 1944 Saksamaale, kust siirdus 1949 USAsse, jäädes elama Wisconsini osariiki Milwau­kee’i. Ta on töötanud joonistusõpetaja, joonestaja ja disainerina.



Uustalu loomingu paremiku moodustavad Lillemetsa sõnul tugeva sümboolse üldistusega kompositsioonid ja figuuriseaded, samuti portreed, suurlinnavaated ja maastikud.



Tema seni ainus isikunäitus Eestis oli 1992. aastal tervishoiumuuseumis Tallinnas. Kunstiühingul Pallas on kavas korraldada tuleval aastal kunstniku esimene näitus Tartus.



Pallasel on praegu kolm auliiget. Lisaks Anu Uustalule maalija ja graafik, Konrad Mäe Ateljee juhataja Heldur Viires ning füüsik ja kirjanik, kunstnik ja mõtleja Madis Kõiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles