Alar Karis: kas Eestis on täna tippteadust?

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis. Foto: Margus Ansu / Postimees

«Kahesaja aasta vanuses hoones peesitame täna saja aasta taguste tippude valguses. Kas meil Eestis on üldse täna tippteadust?» küsis tänasel Tartu Ülikooli avaaktusel rektor Alar Karis, jättes samas otsest vastust andmata. «Aga meil on potentsiaali,» leidis ta.


Sõnavõtus väljendas Karis rahulolu, et Eestis on 14 professorit, kes kuuluvad maailma tippu. «Neist 12 töötavad Tartu Ülikoolis ning ülejäänud kaks on Tartu Ülikooli lõpetanud.»



Taas kritiseeris Karis ülikooliperele peetud sõnavõtus taas Eesti ülikoolide omavahelist rivaalitsemist, mis ei näita ülikoole heas valguses. «Paratamatult konkureerime hoopis maailma ülikoolidega.»



«Omavahelisest maadlustest pole midagi kasu. Ülikoolide sisu ei peaks olema pingeridade võrdlemine ja põhjendamine, miks mingites ridades kusagil positsioonil asutakse. Arusaamine sellest, mis on ülikool ja teadus pole vist kõigile selge.»



Ülikoolide eesmärk pole aegade jooksul palju muutunud, jätkas Karis. «Ikka teadmiste levitamine riigi ja rahva hüvanguks. Nii oli see aastal 1632 ja ka täna.»



Karise kinnitusel on riik ülikoolidele palju andnud. Vastutasuks tahab riik haritud tööjõudu, teadmispõhise majanduse vundamenti ning ettevõtluse upitajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles