Kuremaa noored saavad maja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva valla noorsootöö spetsialist Monika Maasing kinnitas, et noored hakkavad peatselt valmiva Kuremaa noortekeskuse ümber ise sügisesi lehti ja lund koristama ning ka haljastuse eest hoolt kandma.
Jõgeva valla noorsootöö spetsialist Monika Maasing kinnitas, et noored hakkavad peatselt valmiva Kuremaa noortekeskuse ümber ise sügisesi lehti ja lund koristama ning ka haljastuse eest hoolt kandma. Foto: Andres Ehrenpreis

Sügisest pääsevad Kuremaa noored rõsketest lossikeldri ruumidest ja ruumikitsikusest, sest valmimas on just noortekeskuseks kohandatud maja.


Sellest majast on Kuremaa noored unistanud noortekeskuse loomisest saati. Esimesed aastad möödusid ujula keldriruumides, edasi koliti Kuremaa lossi keldrisse.


Kui kütte pealt kokku hoidma hakati, oli ajaloohõngulistes ruumides talvel vaid 12 kraadi sooja. Rõskes keldris nappis ka valgust ning kuna Wifi keldris ei levi, tuli kaablit vedada lossi teisest otsast.



Jõgeva valla noorsootöö spetsialisti Monika Maasingu sõnul ei käinud paljud noored noortekeskuses just halbade tingimuste pärast. Nii kirjutas ta eelmisel aastal projekti, et Euroopa Regionaalsest Arengufondist (ERDF) noortekeskuse uue maja renoveerimise tarbeks raha saada.



Noortekeskuseks sobis hästi Elioni sidevahendite maja, mis seisis juba aastaid peaaegu tühjana, sest tänapäeval on tehnika nii kompaktseks muutunud. Kui vallal õnnestus maja enda kätte tagasi saada, saadi kevadel ka ERDFi heakskiit.



Juulis alanud renoveerimistööde käigus saab hoone suuremad aknad, uued uksed, uue katuse ja soojustuse.


Keskuse noorsootöötaja Janar Hannolaineni sõnul on noorte päralt lausa 155 ruutmeetrit, kuhu tulevad (inva-)WC, duširuum, piljardisaal, puhkenurk, üldkasutatav ruum arvutite ja telekaga ning noorsootöötaja kabinet.



Tüütud niiskuskärbsed

Kuigi enne uue maja valmimist lubati noored ajutiselt Kuremaa lossi teisele korrusele, sest keldritingimused muutusid väljakannatamatuks, ootas Hannolaineni sõnul neid ka seal karm üllatus.



«Väikesed tüütud niiskuskärbsed hakkavad sügisel katuse alt sooja trügima, et paljuneda ja talv üle elada,» rääkis Hannolainen.


Tema sõnul käivad noored vähemalt nädalas korra küsimas, kuna uus maja lõpuks valmis saab. Selle eeliseks on avarus ja hea asukoht – külalistemaja taga, 50 meetri kaugusel ujulast.



Uue maja boonuseks on ka see, et nüüd saab võimalikuks noorte nõustamine. Varem polnud noorsootöötajal eraldi ruumi, nüüd saab ta oma kabinetis noortega nende probleemidest personaalselt vestelda.



Valla noorsootöö spetsialist Maasing peab tähtsaimaks paremaid koolitusvõimalusi. «Teised valla noortekeskused korraldavad aktiivselt koolituspäevi ja huviringe, Kuremaa pole seda kehvade ruumide tõttu teha saanud,» selgitas ta.



Puudu piljardilaud

«Uue maja ainsaks probleemiks on seni olnud piljardilaud, mille ostmist ei taha keegi toetada, sest inimeste arvates on piljard mõttetu hasartmäng,» rääkis Maasing. Tema hinnangul arendaks piljard aga hoopis meeskonnatööd.



ERDFilt saadud raha katab küll maja renoveerimise ja kontorimööbli ning arvutite ostmise, kuid kuna noorte käsutusse jääb koguni viis ruumi, napib mööblit ikka. Sestap on uude noortekeskusesse oodatud riiulid, kapid ja diivanid, mis on inimestel üle jäänud.



Hoone valmib 1. septembriks, pidulik avamine ja lahtiste uste päev on 30. oktoobril.


Ehitus läheb maksma umbes 1,9 miljonit krooni, millest 1,63 miljonit on euroraha, ülejäänu tuleb Jõgeva vallalt.



Ka Palamuse noored saavad uued ruumid


Juulis alustati ka Palamuse noortekeskuse uute ruumide renoveerimist. Varem pidid noored vana apteegihoone esimest korrust jagama apteegiga, nüüd läheb noorte käsutusse terve teine korrus, kus on pinda 165 ruutmeetrit.



Palamuse valla noorsootöötaja Ellen Kliimani sõnul polnud nende ruumid nii viletsates oludes kui Kuremaa keskuse omad, kuid esimesel korrusel jäi kitsaks ning kurdeti ka külma üle.



«Nüüd pannakse rõhku sellele, et kõik aknad saaksid välja vahetatud ja ka küttesüsteem ehitatakse ringi,» kinnitas ta. Samuti tekib rohkem ruume, kus suured ja väiksed saaksid eraldi koonduda ning juurde ehitatakse tore kööginurk.



ERDFi rahaga uuendatakse ka maja fassaadi ja katust. Uued ruumid loodetakse valmis saada 20. novembriks. Töö pole lihtsate killast, sest maja on muinsuskaitse all.


Restaureerimine läheb maksma üle 3,1 miljoni krooni, millest valla katta jääb vaid 156 000 krooni. (TPM)


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles