Vanemuise peamaja kõrvale kerkib «Kannel»

Kandlekujulises juurdeehitus leiavad plaanide järgi koha black-box-teatrisaal, muusikakollektiividele mõeldud ja kogu orkestrit mahutav harjutussaal, samuti teatri noorteala koos noortelava, töö- ja õpitoa ning fonoteek-raamatukoguga.

FOTO: Vanemuine

Kõige varasemalt 2011. aasta suveks peaks Vanemuise teatrimaja kõrvale kerkima juurdeehitus, kuhu on planeeritud näiteks muusikute harjutussaal ning multifunktsionaalne black-box-teatrisaal. Hoone valmimisel lõpetaks teater rendilepingu Rein Kilgile kuuluva Sadamateatriga.

Kandlekujulises juurdeehitus leiavad plaanide järgi koha black-box-teatrisaal, muusikakollektiividele mõeldud ja kogu orkestrit mahutav harjutussaal, samuti teatri noorteala koos noortelava, töö- ja õpitoa ning fonoteek-raamatukoguga.

FOTO: Vanemuine


Teatri suure maja juurdeehituse arhitektuurikonkursi žürii otsustas võitjaks kuulutada arhitektibüroo Okas & Lõoke võistlustöö «Kannel», märkis teatri pressiesindaja Tambet Kaugema.



Võidutöö puhul tõstis žürii esile seda, et arhitektid on osanud hästi arvestada olemasoleva teatrihoone modernistliku vormikeelega, lahendus on lihtne ja selge. Domineerima pääseb teatrilooming, mille taustaks on tundlik arhitektuur, kõlas žürii seisukoht.



Puudusena toodi esile loomuliku valguse vähesust, kuid see probleem on täienduste abil lahendatav.



Vanemuise teatri suure maja peasissekäigust vasakule, Riia tänava poole jääva muldbastioni asemele püstitatavasse juurdeehitusse on planeeritud multifunktsionaalne black-box-teatrisaal, Vanemuise muusikakollektiividele mõeldud ja kogu orkestrit mahutav harjutussaal, samuti teatri noorteala koos noortelava, töö- ja õpitoa ning fonoteek-raamatukoguga. Ehitatakse ka Vanemuise muuseum ning kohvik teatrisaali ja muuseumi külastajatele.



Teatri direktori Paavo Nõgene sõnul võiks juurdeehitus kõige optimistlikuma plaani kohaselt valmida 2011. aasta suveks. «Kuid praegust majandusseisu arvestades ei saa välistada selle edasilükkumist. Arhitektuurikonkursi edukas läbiviimine ning Vanemuise tänav 6 detailplaneeringu muudatus on meid aga viinud selle plaani realiseerumisele palju lähemale,» lisas Nõgene.



Vajaduse juurdeehituse järele tingis asjaolu, et Sadamateater ei kuulu Vanemuisele, vaid teater rendib Sadamateatri saali ja muid ruume juba aastaid erafirmalt.



Samas on Vanemuise suure maja krundil olemas piisavalt palju kasutama maad, kuhu vajaliku black-box-saali ehitamine oleks teatri pikemat perspektiivi silmas pidades igati mõistlik, selgitas Nõgene.



«Teater on spetsiifiline ning pika tegevusea ja traditsioonidega valdkond. Erasektorist tasub pinda rentida lühiajaliseks kasutuseks, mitte aga teatri põhitegevuseks aastakümnete vältel.»



Uus juurdeehitus muudab nii publikule teatrikülastuse mugavamaks kui ka vanemuislastele teatritegemise logistiliselt lihtsamaks. Samuti lisandub Tartu


kesklinna avalikus kasutuses olevaid multifunktsionaalseid ruume. Vanemuise suure maja juurdeehituse finantseerimisel loodab teater leida abi erinevatest fondidest, riigilt, Tartu linnalt ja erasektorist.



Arhitektuurikonkursi žüriisse kuulusid teatrijuht Paavo Nõgene, Tartu linnaarhitekt Tiit Sild, Tartu linnavalitsuse arhitektuuri- ja linnakujundusteenistuse arhitekt Tõnis Kimmel, Rakvere linna peaarhitekt Raul Järg, arhitektibüroo Muru & Pere arhitekt Peeter Pere, Vanemuise peakunstnik Maarja Meeru ja Vanemuise haldusjuht Kalle Kukk.



1967. aastal valminud Vanemuise modernistliku teatrimaja autorid on arhitektid  Peeter Tarvas, August Volberg ja Uno Tölpus.

Tagasi üles