Tartu kohal võis jälgida helkivaid ööpilvi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkivaid ööpilvi võib näha vaid suveperioodil, kui päike ööseks vaid pisut horisondi taha vajub.
Helkivaid ööpilvi võib näha vaid suveperioodil, kui päike ööseks vaid pisut horisondi taha vajub. Foto: Rasmus Rahnu

Möödunud ööl märkasid mitmed tartlased, et pilves taevas ei ole mitte pime, nagu südaöisele kellaajale kohane, vaid valge ja pisut helkiv.


Nähtust sai kirdetaevas jälgida alates 23.50st kuni poole üheni öösel, kinnitas tartlane Rasmus Rahnu. «Keset ööd on pilved valged ja heledad. Hämmastav!» väljendas Rahnu oma üllatust. Kella ühe paiku olid helendavad pilved kaugenenud.



Rahnu sõnul ei jõudnud pilvede valgus maapinnani, ent taevas pilvede sees olid heledamad kohad. Rahnu filmis ka pilvi ning huvilised saavad videot vaadata

siit

.



Tartu observatooriumi direktor Laurits Leedjärv selgitas Tartu Postimehele, et virmalisi juuli keskpaigas taevasse pigem ei teki ning kõige tõenäolisemalt oli tegemist niinimetatud helkivate ööpilvedega.



«Suvisel ajal, mil päike ööseks madalale horisondi taha vajub, paistab ta peale maapinnast 80-100 km kõrgusel paiknevatele jääkristallide pilvedele. Neilt peegelduvat valgust on võimalik näha ka maapinnal olles.»



Leedjärve kinnitusel käib päike talvel sügavamalt horisondi taha ning siis helkivaid ööpilvi näha ei saa. Suveperioodi ööde vältel võib selle nähtuse tunnistajaks saada aga kuni kümnel korral.



«Helkivad ööpilved käituvad sarnaselt tavapilvedega. Nad tekivad, liiguvad ja kaovad. Nii näeb neid vaadeldes ka vähest valguse liikumist.»



Observatooriumi direktor lisas veel, et viimati tegeleti Tartu lähistel Tõraveres helkivate pilvede jälgimisega nõukogude ajal koostöös teiste liiduvabariikide teadlastega. Praegu keegi neid otseselt ei jälgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles