Prügivedu odavneb läbi kohtuvaidluste

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Pooltele tartlastele seninägematult madalat prügiveohinda tõotanud jäätmeveokonkurss alles ootab aasta väldanud kohtuvaidluse lõppu, kuid juba kogub tuure uus kohtulahing Cleanaway ja Ragn-Sellsi vahel.



Läinud nädalal otsustas Tartu ringkonnakohus, et Tartu linnavalitsus võib jätkata ettevalmistusi,  sõlmimaks 1. ja 3. jäätmeveopiirkonna segaprügi veo kolmeaastane ainuõiguse leping Ragn-Sells Eestiga.

Tähtvere, Veeriku, Supilinna, Vaksali, Kesklinna, Karlova, Annelinna idaosa ja Ihaste elanikele tähendaks leping senistest kordi soodsamaid prügiveohindu. Näiteks enim levinud 140-liitrise prügikasti tühjendus hakkaks maksma 23 krooni, 80-liitrise kasti tühjendus 13 krooni ja 50-liitrise prügikoti äraandmine 8,3 krooni.

Prügivedu mõne krooniga
Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer arvas, et tõenäoliselt saab Ragn-Sells 1. ja 3. veopiirkonda teenindama hakata kahe kuu pärast. Selleks ajaks peaks ka selguma, kas Ragn-Sellsi kohtus alapakkumises süüdistanud Cleanaway tütarfirma Resk jätkab protsessimist riigikohtus või ei.

Ühtaegu nentis Mauer kummastavat tõika, et Cleanaway on pakkunud omakorda Ragn-Sellsist veel soodsamaid hindu 5. ja 6. veopiirkonda ehk Ropka-Variku ning Ülejõe-Raadi elanikele, kus kolmeaastane ainuõiguse leping juuniga lõppes.

Neis piirkonnis seni kehtinud hindadega võrreldes odavneks enim levinud prügikastide tühjendus 3 kuni 7 korda. 240-liitrise kasti tühjenduse 52-kroonisest hinnast jääks järele ainult 17,3 krooni, 50-liitrise prügikoti saaks aga ära anda pelgalt viie krooni eest.
Võrreldes nende hindadega, mida Resk nimetas kohtus põhjendamatult madalaks, on Cleanaway pakutud hinnad veel pea kaks korda allpool.

«Ka Ragn-Sells paistab minevat iseenda vastu,» sedastas Mauer. «Ühes kohtuasjas kaitstakse seisukohti, mida teises kohtuasjas rünnatakse. Sõltuvalt sellest, mitmendaks konkursil jäädakse, muutuvad seisukohad.»

Ragn-Sells Eesti ärijuht Agu Remmelg tunnistas, et prügiveohindadega toimuv näitab ilmekalt halastamatut võitlust uute lepingute nimel ning majanduskriis on piikidemurdmist ainult süvendanud.

«See on tegutsemine hädaolukorras,» ütles Remmelg. «Küsimus on selles, kas sa saad üldse edasi töötada või mitte, kas saad töölisi palgal hoida või pead nad vallandama. Seetõttu minnakse pakkumistega tõesti miinimumpiiride lähedale.»

Raadi linnaosa Vaikses tänavas elav pensionär Vladimir Lepp ütles, et loomulikult on igasugune hinnalangetus rõõmustav, ehkki 33 krooni, mis Lepal ja tema abikaasal tuleb praegu 90-liitrise  prügikasti tühjenduse eest maksta, ka eriti rängalt tasku pihta ei käivat. Senine hind jääb kehtima kuni kohtuvaidluse lõpuni.

«Praegune hind on üsna mõistlik, aga muidugi ei saa meil midagi vastu olla, kui läheb veel odavamaks,» nentis Lepp. «Seni oleme teenusega rahul, väga head mehed. Teinekord jätavad kasti värava juurde, aga pole eriline vaev see ise ukse kõrvale tagasi vedada.»


Küsimus kvaliteedis
Vladimir Lepp avaldas usku, et ka 7 krooni ja 70 sendiga oleks Cleanawayl jõukohane säilitada teenuse praegune tase.

Lepa naaber Sirje Tael oli kvaliteedi hoidmise suhtes skeptilisem. Ta meenutas, et kolm aastat tagasi, kui Clean-away sai Raadi linnaosa segajäätmete veo ainuõiguse, pidi ta koos abikaasaga pikalt kemplema, et prügivedajad ei jätaks konteinerit pärast tühjendamist umbes 40 meetri kaugusele ridamaja värava juurde.


«Asi pole ainult selles, et prügikast võidakse varastada, vaid ka puruks sõita ja uut pole just odav soetada,» selgitas Tael.

Sirje Tael ja tema abikaasa Toomas Tael tõdesid, et ei teagi täpselt oma 240-liitrise prügikasti tühjenduse hinda, sest kõikvõimalike muude teenuste hindadega võrreldes on see üpris tähelepandamatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles