Lätlased avasid Tartu rahvusvahelised väravad

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiast saabus Tartusse Air Balticu esimene regulaarlend reedel. Paar päeva hiljem avastati lennukil tehniline rike ning õhku tõuseb see arvatavalt alles pärastlõunal.
Riiast saabus Tartusse Air Balticu esimene regulaarlend reedel. Paar päeva hiljem avastati lennukil tehniline rike ning õhku tõuseb see arvatavalt alles pärastlõunal. Foto: Aivar Aotäht.

Reede õhtul kell 20.10 maandus mõnusas õhtuvalguses Tartu lennuväljale sujuvalt esimene Riia-Tartu regulaarliini lennuk.


50 minutit kestnud pehmet lendu ja väga head teenindust kiitis ka üks reisijatest Imbi Sooman, kes on Austria-Eesti Seltsi esinaine ja kes oli Viinist tulnud oma järjekordsele Eesti-käigule ning valinud seekord maandumispaigaks just Tartu.


„Ma sattusin esimest korda Tartusse väga keerulisi teid pidi bussiga 1984. aastal. Siis oli Tartu suletud linn," rääkis ta. „Kui ma küsisin, miks küll ometi, vastati mulle, et sellepärast, et seal on üks lennuväljak."


Siis peeti silmas loomulikult sõjaväelennuvälja Raadil.
Nüüd on Ülenurme lennuväli see, mis Tartu maailmale aga uuesti avatuks teeb.


Läti Lennufirma Air Balticu Fokker 50 tüüpi lennuk tõi Tartusse reedel 24 reisija kõrval ka kaks firma esindajat, kes pidasid oma kohuseks viibida liini avatsermoonial Tartus.


Air Balticu korporatsiooni asepresident, heledas ülikonnas Janis Vanags oligi esimene, kes lennukist välja astus ja trapil maal ootavale seltskonnale entusiastlikult lehvitas ning eestikeelse „Tere!" hõikas.

Tema kõrvale astus kohe firma müügijuht Atis Baumanis. Mõlemad mehed oli silmanähtavalt õnnelikud ega varajanud millegagi oma rõõmu kordasaadetud teo üle - just lätlased avasid Eestis Tartu lennujaama kui rahvusvaheliste liinide värava.


Maal ootasid lendajaid Tartu ja Tallinna Lennujaama esindajad Rein Mark ja Andres Taimla, Tartu linnapea Urmas Kruuse ja maavanem Esta Tamm ning paljud teised - tolli- ja turvatöötajad, reisiteenindajad ning reisijaile vastutulnud inimesed.


Kõik lendajad said Tartu linnalt kingitusekoti, milles oli Tartu embeemiga tass, ning kõigile, kel vähegi aega oli, pakuti pärast pooletunnise tseremoonia ja kõnede lõppu kohvi, mahla ja pirukaid ning magustoiduks Riia-Tartu-Riia kirjadega marjatorti.


Tartu linnapea Urmas Kruuse ja abilinnapea Karin Jaanson, samuti maavanem Esta Tamm kutsuvad kõiki inimesi üles Tartu-Riia lennuliini usinalt kasutama, et aastate pärast võiks rääkida selle liini viiendast, kümnendast ja enamstki aastapäevast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles