Apteegiomanik plaanib uut hoonet

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika ja Pärna ristmikule puust poehoone asemele kavandab omanik uut korrusmaja, kuid et krunt on otse kortermaja akende all, pole lubatud kahest korrusest enamat.
Pika ja Pärna ristmikule puust poehoone asemele kavandab omanik uut korrusmaja, kuid et krunt on otse kortermaja akende all, pole lubatud kahest korrusest enamat. Foto: Margu Ansu

Pika ja Pärna tänava ristis õnnetu olemisega kauplusehoone asemele plaanib omanik uut hoonet, kuhu sobiks apteek, aga pisut kõheldes, kas tal endal seda vaja ongi, kuid krundil niisama olla lasta ka ei täi.

Ametlikult on nii, et  Tartu linnavalitsus algatas OÜ Tartu Uusapteek ettepanekul Pikk 56 krundi detailplaneeringu koostamise, et määrata krundile äripindadega korterelamu ehitamise õigus. Krunt on ligi 400 ruutmeetrit suur, otstarbe järgi kolmveerand elamumaa, ülejäänu ärimaa. Selles kohas lubab üldplaneering viiekorruselisi hooneid.

Krunt on aga keeruline, sest asub otse Pärna 2 maja akende all ja selle elanikud olid selgelt vastu esialgu taotletud neljakorruselisele hoonelegi. Selline oli arutelu tulemus läinud sügisel. Vastuvõetav oli hoone, mis on sama kõrge kui olemasolev maja.

Nii jäi taotluseks kahekorruseline maja, mis maapinnast on umbes 8,5 meetrit kõrge. Esimesele korrusele on kavandatud äripind, täpsemalt apteek.

Tartu Uusapteegi juhatuse liige Kalle Kurvits selgitas, et nad ostsid Pikk 56 maja paari aasta eest, kui see oli soodsalt müügis, ja ajendiks oli ebakindlus apteegi praeguse asukoha suhtes endises endokrinoloogiakliinikus pärmivabriku hoone kõrval ehk kõnealusest majast paarisaja meetri kaugusel. Ja kui juba ostetud, ei saanud maja niisama seisma jätta ja algatatigi planeering.

«Tõsi küll, kõrval oleva maja elanike massiivse vastuseisu tõttu lõppes see nii nagu lõppes,» rääkis Kurvits. «Ainult kaks korrust lubatakse, mis ei paku ühelegi kinnisvaraarendajale erilist ärilist huvi. Seal saab olla unikaalne asi ja üks selliseid on meie apteek.»

Kurvits märkis, et väikestel äridel ongi raske pinnale jääda, kui kaubanduskeskusi tuleb järjest juurde.

«Kõik need endised suured äritänavad, mis ei ole kesklinnas, on lagedaks jäänud,» sõnas Kurvits. «Raatuse tänaval püütakse sellist asja algatada, aga püsivad ainult kaltsupoed ja ilusalongid, needki poolteist aastat kõige rohkem.»

Kurvits jätkas, et vale on arvata, et nad soovivad apteeki praegusest asukohast uude majja kolida, sest praeguses kohas, kus on kõrval loomakliinik ja ees parkla, on väga hea. Paraku on avalikuks tehtud arendusplaanide järgi ette nähtud see praegune maja lammutada.

Kas see tuleb ja millal see tuleb, ei ole teada, sest kompleks on müüki pandud. Samas on lähipiirkonda plaanitud hulganisti arendusi, kus majas  all on ärid ja ülal korterid, kuid need ei edene.

Näiteks apteegi naabriks olevaile kruntidele Pikk 68 ja 70 on plaanitud neljakorruseline maja, kus all on äripinnad. Neid on pakutud ka Tartu Uusapteegile, aga Kurvitsa teada ei ole projekteerimistki veel alustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles