Vargad noolivad paadimootoreid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääajakeskus pole mullu augustis lõbusõiduparvelt varastatud paadimootorit ja juhtimisseadmeid tagasi saanud. Suviseks hooajaks tellib keskus tõenäoliselt uue mootori.
Jääajakeskus pole mullu augustis lõbusõiduparvelt varastatud paadimootorit ja juhtimisseadmeid tagasi saanud. Suviseks hooajaks tellib keskus tõenäoliselt uue mootori. Foto: Margus Ansu

Talv ei näita veel taandumise märke, ent paadimootorid näikse juba olevat varaste seas nõutud kraam. Nädal tagasi kadus Jõgevamaalt ühest garaažist lausa kaks mootorit.

Need olid ühesugused Honda BF40 mootorid aastast 2007, millel küljes nii elektristarter kui elektritrimm, kinnitas mootoritest ilma jäänud ettevõtja Eigo Ellisson.

«Üks mootor maksab umbes 5500 eurot,» nentis Ellisson tekkinud kahju kokku võttes. Peale mootorite läks kaduma ka hulk tööriistu, mida kannatanu hinnangul on lihtne rahaks teha.

Lukud ja ketid

Vargad lõikasid Jõgeva vallas asuva garaaži ust kaitsnud võimsa tabaluku läbi arvatavasti ööl vastu 5. märtsi. Mootorid olid kinnitatud garaaži kiviseina külge sõrmejämeduste kettidega, kuid ka need lõigati läbi.

Ellisson kutsus kohale politseiniku, kes vaatas garaaži üle ning pildistas varast sõidutanud auto rehvimustrit. Ettevõtja soovitas korrakaitsjal ka varga auto teljevahe üle mõõta. Internet pakkus teljevahe mõõdu järgi esimese vastusena Volkswagen Transporteri väikebussi. Et see teave uurimist kuigi palju edasi aitaks, Ellisson eriti ei usu.

«Mootoritega võib vabalt üle piiri sõita, keegi ei kontrolli,» viitas ta masinate võimalikule saatusele. Tema kinnitusel oli politsei hiljuti hädas rollerivargustega, kuid nende sõidukite riiklik registreerimine muutus kohustuslikuks ja ühtlasi kadusid vargused.

Viimane suurem paadimootorite vargus siinkandis pandi toime mullu 6. novembril, kui vargad tungisid Saadjärve-äärsesse Tartu Kalevi jahtklubi laoruumi ning viisid ära kolm mootorit. Klubi juhatuse esimees Marge Kohtla kinnitas, et mootoritest pole politseil siiani teateid. Vargusega sai klubi kahju 2930 eurot.

Hoopis suuremat kahju kannatas aga samuti Saadjärve ääres asuv jääajakeskus, mille parvelt viisid vargad 30-hobujõulise mootori mullu augustis. Peale mootori lõhuti ka selle juhtimisseadmeid ning kahju jäi 6000 ja 7000 euro vahele.

Ka selle mootori saatus on teadmata, kinnitas keskuse juhatuse liige Maire Teppo. Tema sõnul otsib keskus raha, et parv suveks taas sõitma panna.

Müüakse edasi

«Neid juhtumeid menetletakse praegu, kuid isikuid pole kindlaks tehtud,» tõdes Tartu kriminaaltalituse politseileitnant Viktor Võsokov.

Võrreldes 2011. aastaga on sellist liiki vargusi siiski vähemaks jäänud, sest 2011. aasta lõpus tehti kindlaks rühm isikuid, kes tegelesid niisuguste vargustega.

Võsokovi hinnangul liiguvad varastatud paadimootorid tõenäoliselt kas Peipsil või Läänemerel seilavate harrastuskalameeste kätte, keda ahvatleb seadme odav hind. «Vahel võib müüdava mootori hind olla kõigest 25–30 protsenti originaalhinnast,» täpsustas politseileitnant.

Varastatud asjade ostmist soovitab aga Võsokov igal juhul vältida, sest see toob ka ostjale kaasa kriminaalkaristuse. Politsei hakkab liiga odavana paistvat tehingut kindlasti uurima ning kui tuvastatakse, et inimene ostis varastatud eseme, võib teda oodata isegi aasta kuni kolme aasta pikkune vanglakaristus.

«Lisaks tasub meeles pidada, et varastatud asjade ostmisega toetatakse kuritegevust ning pole välistatud, et järgmine ohver võib sama hästi olla seesama soetaja,» lausus Võ­­sokov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles