Õpilased võrdlesid veebis kirjandust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeeriumi saalis tutvustasid eile kõige esimesena oma kirjanduslikku veebisaiti Veeriku kooli õpilased Meeri Jakobson (tagaplaanil vasakult) ja Edith Pärnik.
Haridus- ja teadusministeeriumi saalis tutvustasid eile kõige esimesena oma kirjanduslikku veebisaiti Veeriku kooli õpilased Meeri Jakobson (tagaplaanil vasakult) ja Edith Pärnik. Foto: Kristjan Teedema

Meeri Jakobson ja Edith Pärnik loosisid neljapäeva hommikul ennast esimeseks, kes astusid noorte kirjandushuviliste ette oma võistlustööd tutvustama. Võitjad selgusid nelja tunni pärast.

Nõo reaalgümnaasium korraldas taas koostöös Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi, haridus- ja teadusministeeriumi ja Tiigrihüppe sihtasutusega veebipõhiste õppematerjalide võistluse «Kirjandusraal». Seitsmes võistlus oli mõeldud 8.–12. klassi õpilastele.

Kuus kirjanikku

Põhikooliõpilastel tuli võrrelda kahe kirjaniku vähemalt üht teost, tuues kummastki välja peamised teemad ja iseloomulikud probleemid. Kirjanikud, kelle loomingu hulgast oli seekordsel võistlusel võimalik valida analüüsitavad teosed, on Diana Leesalu ja Ketlin Priilinn.

Gümnaasiumiõpilastel tuli võrrelda ühiskonna ja inimese suhteid kahe autori teoste põhjal, võttes aluseks kummaltki ühe teose. Kirjanikud, kelle loomingu hulgast nad võisid valida teosed, on Indrek Hargla, Maarja Kangro, Jürgen Rooste ja Urmas Vadi.

Valitud teema kohta tuli nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiõpilastel koostada veebileht, mis annab võrdleva ülevaate kahe valitud kirjaniku loomingust, eluloost, kirjanduslikust mõjukusest ja eripärast.

Samale saidile tuli panna mõlema kirjaniku teose võrdlev analüüs. Lisaks teksti- ja pildimaterjalile oli soovitatud kasutada animatsioone, audio- ja videoklippe ning muid veebipõhiseid vahendeid. Konkursijuhendis oli ka kirjas, et koostatud veebileht peab olema kasutatav õppevahendina ja sisaldama ülesandeid.

Käsitletavatest kirjanikest oli saalis Urmas Vadi. Kõigepealt sai ta kuulata ja ekraanile kuvatuna näha Veeriku kooli õpilaste Edith Pärniku ja Meeri Jakobsoni (ning lõppvooru eel haigestunud Raina Järve) ühist ülevaadet sellest, mida nad olid kirjutanud ja piltidena veebi üles ehitanud Priilinna «Mustlasplikade» ning Lee­­salu «Mängult ja päriselt» kohta.

Autorite tutvustuse, teoste sisukokkuvõtete ja nende võrdluse kõrval on õpilaste loodud veebisaidil võimalus vastata viktoriiniküsimustele ja mängida asjakohaseid mänge.

«Raamatute põhjal veebilehe koostamise puhul meeldis meile, et see oli teistest õppeülesannetest erinev,» ütles Meeri Jakobson veebisaidi mõneminutilise esitluse lõpetuseks. «Natuke raskeks osutus see, et veebileht tuli teha kasutatava õppevahendina.»

Nende kahe Veeriku kooli õpilase järel astusid saali ette arvutist oma töid ekraanile kuvama finaali kutsutud gümnasistid Raplast, Ahtmest, Tartu Poska gümnaasiumist ja Nõo reaalgümnaasiumist ning põhikoolilapsed Kääpalt, Pärnust ja Raplast.

Tartu Veeriku koolist oli teisigi kirjanduslike veebisaitide tegijaid. Rapla ühisgümnaasiumist oli kolm tugevat võistkonda.

Nõo õpetajate hea töö

Haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna asejuhataja Riina Koolmeister tõstis üritust kokku võttes esile Nõo kooli õpetajate Heily Soosaare, Kaja Kasaku ja Merle Pindmaa suurepärast ja loomingulist tööd «Kirjandusraali» korraldamisel ja eestvedamisel.

«Tublid on ka õpetajad, kes innustavad oma õpilasi üleriigilisest veebipõhiste õppematerjalide koostamise võistlusest osa võtma,» kiitis ta.

Žürii esimees, Kambja põhikooli direktor Enn Liba ütles lõpetuseks, et konkursile «Kirjandusraal» tehtud uurimused võiksid õpilased esitada kooli lõpetamisel oma lõputööna. Uue õppekava järgi on see täiesti võimalik. Õpetajad võiksid tema sõnul hakata sellele mõtlema.


Silmapaistvaimad finalistid

• Gümnaasiumiõpilaste võistlustööde hulgas oli žürii otsusel finaalis parim Indrek Hargla ja Urmas Vadi loomingut võrdlev veebisait, mille autorid on Nõo reaalgümnaasiumi õpilased Margit Raud ja Angeelika Saaron.

• Põhikooliõpilastest oli parima veebisaidi Diana Leesalu ja Ketlin Priilinna loomingust teinud Helo Liis Soodla Pärnu vanalinna põhikoolist.

• Žürii eriauhinna sai südi esinemise eest Kääpa põhikooli õpilane Koit Roots.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles