Emajõgi laiutab Ihaste luhal

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe vaateid Ihaste teelt.
Emajõe vaateid Ihaste teelt. Foto: Margus Ansu / Postimees

Mõnel suvel lausa ojaks kuivav Emajõgi kulgeb sel kevadel Võrtsjärvest Peipsi poole täies ilus. Väga ilus on jõgi praegu ka Tartu servas, Ihastesse viiva tee ääres, kus vesi on üle ujutanud Ihaste luha. See viimane tähendab ka päästjatele rahulikku kevadet, sest madalamate veetasemete aegu on tulnud pritsimeestel seal sageli suuri kulupõlenguid kustutada.


Tartus ulatus Emajõgi eile 246,8 sentimeetrit üle hüdroloogide mõõdulati nulli. «Jõgi alaneb aeglaselt, ilm on selleks soodne, kuiv ja päikseline,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloogia osakonna Lõuna-Eesti sektori vanemspetsialist Ene Randpuu.



Veel nädal tagasi, eelmisel teisipäeval oli Emajõgi viimase ööpäevaga Tartus tõusnud 0,5 sentimeetrit, küündides varahommikul ülikoolilinnas 262,2 sentimeetrit üle mõõdulati nulli. Sellega jõe võhm ka lõppes: päev hiljem oli vesi juba 0,3 sentimeetrit madalam, alanemine on jätkunud kõigil järgnevatel päevadel.



Viimastel päevadel on Emajõgi ööpäevas langenud 3–4,5 sentimeetrit. Praeguse tempo juures kulub Ihaste luhalt vee kadumiseks Ene Randpuu hinnangul paar nädalat.



Kuid suurvesi võib mõnel inimesel ka meele mõruks muuta. «Ihastes Salutähe tänaval on mitmed aiamaad vee alla jäänud,» rääkis Ene Randpuu. «Ka teisel pool jõge, vangla juures, on jõgi kaldaäärse ala üle ujutanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles