Tuhat Tartu meditsiiniõde võib streigist kõrvale jääda

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakond.
Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakond. Foto: Margus Ansu

Suurem selgus saabub pärast 20. septembrit. Eesti Õdede Liidu usaldusisik Gerli Usberg ütles, et umbes tuhat Tartu Ülikooli Kliinikumi meditsiiniõde ei pruugi oktoobri algusse kavandatavas streigis üldse osaleda või osaleb toetus- või hoiatusstreigis.

Seni on streigiplaanist teatanud Eesti Arstide Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit. Gerli Usbergi sõnul koguneb 20. septembril õdede liidu volikogu, mille päevakorda on erakorraliselt liidetud aktsioonikomitee moodustamine.

«Pingelist olukorda arvestades oleme küll mõtlemas erinevatele stsenaariumidele, erinevatele aktsioonidele,» tõdes Usberg. «Kavandatava streigiga me veel ühinenud pole ja tegelikult me ju ka streiki ei kavanda, vaid arvestame erinevate võimalustega.»

Õdede liitu kuulub üle 4000 meditsiiniõe, kellest Tartus töötab umbes tuhat. Tervishoiutöötajate kutseliitu kuulub üle 1700 õe, neist üle 400 töötab Tartus. Kokku on kutseliidul üle 3400 liikme, lisaks õdedele radioloogiatehnikud, bioanalüütikud, hambatehnikud, füsioterapeudid, hooldajad ja ämmaemandad.

Tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik kinnitas, et streigi algus ja osalejate hulk peaks hakkama selguma pärast 13. septembrit, kui kaks kutseliitu on käinud kohtumisel sotsiaalministriga. «Moodustatud on streigikomitee, kes töötab välja töökorralduslikke plaane,» rääkis ta. «Meie eesmärk on ikka, et saaks sõlmitud üleriigiline kollektiivleping.»

Arvud eksitavad
Tunaeile ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse esimees Urmas Siigur portaalile Tar­bi­ja24, et praegu otsitakse kliinikumi ligi 1200 õe ametikohast täidet vähem kui kümnele.
Siigur nentis, et sellest faktist võib jääda petlik mulje, et õdede lahkumine Tartus suur mure pole, kuid enamasti lahkuvat just parima tasemega õed.

Iivi Luik märkis, et kümmekond õde on puudu ainuüksi kliinikumi erakorralise meditsiini osakonnas.
«Tuleb ka silmas pidada, et palju õekohti on täidetud tervishoiukõrgkooli tudengitega, kes on abiõed, keda õde peab õpetama, juhendama ja jälgima. Sellega on õdede õlul lisakoormus,» selgitas Luik.

Arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit leiavad, et arstide palk peaks tõusma tuleval aastal 20 protsenti, õdede oma 43 protsenti. Gerli Usbergi kinnitusel leiab ka õdede liit, et meditsiinitöötajate äramineku pidurdamiseks tuleb palku tõsta, kuid nemad kõnelevad pooleliolevatel läbirääkimistel 2013. aastast ning 30 protsendist.

Kliinikum ootuses
TÜ Kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael kinnitas eile, et laias plaanis on seni kliinikumile teada vaid see, et vältimatu arstiabi andjad streikima ei hakka. Tavapärast tööd jätkavad lisaks kiirabile ja erakorralise meditsiini osakonnale lastearstid, sünnitusosakond ning hematoloogid-onkoloogid.

«Streik on õhus ja ootame selgust, millal see algab, kui kaua kestab ja kes streigivad,» sedastas Tael.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles