Astok: ERMi uuele hoonele vastu olles vastandub IRL Reformierakonnale

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi uue hoone arhitektid on Dan Dorell, Lina Ghotmeh ja Tsuyoshi Tane, kelle kavandi kuulutas rahvusvaheline žürii parimaks 2006. aasta jaanuaris.
ERMi uue hoone arhitektid on Dan Dorell, Lina Ghotmeh ja Tsuyoshi Tane, kelle kavandi kuulutas rahvusvaheline žürii parimaks 2006. aasta jaanuaris. Foto: Eskiisprojekt

Reformierakondlase Hannes Astoki sõnul tähendab IRLi vastassseis ERMi uuele hoonele seda, et esmakordselt on üks erakond kujundanud oma suhtumise mingisse hoonesse ning selle taga on soov vastanduda Reformierakonnale.

«Ma pole varem kohanud, et üks erakond võtaks maja suhtes seisukoha,» rääkis Astok Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Ja olen aru saanud, et maja vastu pole mitte niivõrd IRL kuivõrd RL, kui te mõistate mu mõtet, sest ma ei usu, et Mart Laar või Tõnis Kukas oleksid Eesti Rahva Muuseumi maja vastu,» sõnas Hannes Astok.

«Kui politoloog raadios ütles, et Isamaa ja Res Publica Liidu toetus langeb ja et üldse midagi teha, siis tuleb vastanduda Reformierakonnale. Nüüd ongi hea vastanduda Rein Langile, kes on öelnud, et muuseum tuleb, ja nüüd saab välja näidata, et me mõtleme riigimehelikult rahale ja kulutustele,» leidis Astok.

«Lõpuks nad ikkagi hääletavad ERMi uue maja poolt, aga on siis vaja rahvast närvi ajada ja Krista Arut «peedistada»?» küsis Astok.

IRLi seisukoht on, et Eesti Rahva Muuseum tuleb teha, ja teha Tartusse, aga praegune ettepanek on liiga kallis – nii ehituse maksumuse kui ka tulevaste ülalpidamiskulude poolest, tõdes majandusminister Juhan Parts 19. aprilli Postimehes.

«Kas kultuuriministeeriumi väide, et mitte midagi projektis muuta ei saa, on tõene, on mul raske hinnata. Eks hirm on, et juba on kulutatud suur raha projekteerimiseks ja kui projekt avada, siis ei pruugi ehitust tullagi. Saan sest hirmust aru,» ütleb ta.

ERMi direktori Krista Aru sõnul ei usalda need, kes ütlevad, et ERMi maja projekt on vilets või  et maja on liiga suur, neid inimesi, kes on selle maja projektiga juba kuus aastat tegelenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles