Tartlase sõõrikuäri laieneb jõudsalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõõrikuäriga alustamise raskeim osa oli ettevõtja Madis Alliku sõnul kõige parema sõõrikuretsepti leidmine, sest sõõrikute pärmitainas on nagu elav organism, mis võib ettearvamatult käituda ja kus iga väike nüanss võib lõpptulemust palju mõjutada.
Sõõrikuäriga alustamise raskeim osa oli ettevõtja Madis Alliku sõnul kõige parema sõõrikuretsepti leidmine, sest sõõrikute pärmitainas on nagu elav organism, mis võib ettearvamatult käituda ja kus iga väike nüanss võib lõpptulemust palju mõjutada. Foto: Margus Ansu

Sõõrikumeistrid avas oma sõõrikuäri 2009. aastal – ajal, kui söögikohad üksteise järel pankrotti läksid ja pank laenuküsija välja naeris. Ettevõtja Madis Allik aga tõestas, et kui jagub pühendumist, läheb äri ükskõik millisel ajal hästi. 

Nüüdseks on Eedeni ostukeskuses ühe müügikohaga alustanud firmal seitse sõõrikubaari üle Eesti ning ettevõtte selle aasta plaanis on laieneda Soome, Lätti, Leetu ja tulevikus võib-olla ka Rootsi.

Äri õnnestumise aluseks peab Allik 101-protsendilist pühendumist. «Kriisiajal alustada on kuubis raske, aga edu on selle tulemus, et oled teinud midagi väga hästi ja südamega,» ütles Allik.

Isemoodi kunst

Varem mööblifirmas müügijuhina ja kinnisvaras haldusjuhina töötanud Allik ei mäleta, et ettevõtlusega alustamises olnuks talle midagi keerulist.

«Kogemusi oli piisavalt ja loogika on ju äridel sama. Kõige raskem oli hoopis sõõrikute tegemine,» meenutas ta.

Sõõrikuäri valmistati ette peaaegu aasta. Selle ajaga käis Allik läbi hulga sõõrikubaare Eestis, Lätis ja Leedus ning oli õpipoisiks Peterburi ühe kuulsaima pontšikumeistri, 70-aastase härra juures.  

«Võib vaadata, et mis see sõõrikute tegemine siis ära ei ole, aga see on raudselt raskem kui à la carte’i prae valmistamine,» lausus Allik.

Ta selgitas, et sõõrikute pärmitainas on nagu elav organism, mis võib iga kord ettearvamatult käituda.

«Head sõõrikud on peen kunst. Millist vett, pärmi, jahu, õli, tuhksuhkrut ja temperatuuri kasutada – kõik tuleb väga hoolikalt paika timmida. Isegi õhuniiskus võib mõnikord maitset muuta,» rääkis ta.

Madis Alliku ambitsiooniks on Sõõrikumeistritest üles töötada Balti riikides paarikümne ja Soomes veel mõnekümne müügikohaga sõõrikubaari kett. Selle nimel rabab mees tööd nii, et eelmise aasta ainus vaba päev oli tal 25. detsember.

Igal nädalal ja vahel ka iga päev sõidab Allik läbi kõik oma müügikohad Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Rakveres ning jahused autoistmed või tuhksuhkrused käed on talle tavalised.

Nostalgia

Suurema osa sõõrikubaariga alustamiseks vaja läinud umbes poole miljoni kroonisest (ligi 32 000-eurosest) algkapitalist pidi ettevõte ise leidma, kuid firma sai ka starditoetust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt.
Tartu ärinõuandla vanemkonsultant Rita Tamm meenutas, et Madis Allik paistis algusest peale silma suure entusiasmi ja teotahtega.

Tamme hinnangul tabas alustav ettevõtja hästi ära selle, et nostalgia müüb. Samuti suutis ta pakkuda sõõrikuid värskelt – tulikuumalt ja krõbedalt –, mitte jahtunult ja kilekotis nätskeks muutunult.

«Kui vaadata alguse plaane ja tegelikkust, võib öelda, et nüüdseks on tegelikkus plaane isegi ületanud. Mingit kindlust ju ei olnud, et see äri toimib, aga nad on tublilt arenenud,» nentis Tamm.

Madis Allik tunnistas, et mõnikord, kui ta on just-just kinosaali uksest sisse astumas ja talle helistatakse, et sõõrikumasin on katki läinud, mõtleb ta, kui lihtne oleks palgatöö. «Paned kell viis pastaka lauale ja kõik. Ettevõtjana töötab ja muretseb su pea kogu aeg,» nentis ta.

Ometi on Allik oma valikuga rahul ega vahetaks seda taas palgatöö vastu. «Palgatöötajana võid töötada sama südamest nagu omanik, kuid kui ära lähed, siis öeldakse sulle aitäh ja kõik. Ettevõtjana panustad sa oma asjasse,» lisas ta.

Sõõrikumeistrid
• OÜ Sõõrikumeistrid alustas 2009. aastal ühe pontšikubaariga Eedeni keskuses.
• Praegu on ettevõttel seitse müügikohta.
• Päevas valmistatakse ühes müügikohas umbes 1000 sõõrikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles