Galerii: soe ilm ja sile vesi tervitasid üle Saadjärve ujujaid (1)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna peetud üle Saadjärve ujumise võistlus oli sel suvel vist alles esimene sedasorti mõõduvõtt, mille järel osalejad ei kurtnud, et neil on külm. Hammaste plagina ja siniste huulte asemel heideti mõnuledes rannaliivale. Lõpuks ometi oli kätte jõudnud ilus suvi, mis tõi vähemasti Saadjärve neli randa tihedalt rahvast täis.

Saadjärvel peeti ujumisvõistlust juba 24. korda. Kes teab, kas seda traditsiooni oleks muidu üldse sündinud, sest enne seda ja praegusest erineva riigikorra ajal ujuti üle Peipsi. Täpsemalt Lämmijärve, kus osalejad viidi paatidega teisele kaldale Venemaa poolele ja sealt tuli ujujatel kaks kilomeetrit sumada, et jõuda Mehikoormasse tagasi. «Auhinnaks olid siis kastid rääbisega ja see tõi starti palju ujumishuvilisi,» meenutas üle Saadjärve ujumise peakorraldaja Lembit Toru.

Eesti taasiseseisvumise järel üle Peipsi ujumisi enam korraldada ei saanud. Ujujad hakkasid korraldajailt aga küsima, et kas nüüd nii jääbki? Lõpuks otsustatigi, et võistlus tulgu. Aga Saadjärvel, mis on suurema osa võistlejate jaoks kodule lähemal. Esimest korda kogunes ujumisrahvas Kukulinna randa 31. juulil 1994. Suurem osa ujujatest oli siis pärit Tartust või päris Saadjärve-äärsetest asulatest. Mõned osalejad sõitsid kohale siiski ka Pärnust ja Põlvast.

Starti läks 39 inimest. Täna 51, kuid on olnud aegu, mil üle järve ujujaid on olnud ka üle 70. Reet Kunnus on ainus naine, kes võitis naiste arvestuses esimese Saadjärve ujumise ja ta oli stardis ka täna.

Saadjärves oli kiireim tänavu juba mitu avaveeujumist võitnud ja nädal tagasi Pühajärvel 5 km distantsil Eesti meistriks tulnud Sander Paavo. Temal õnnestus umbes 1500-meetrine distants läbida ajaga 23:48,0. Talle järgnes Martin Piilberg. Kolmas oli naiste klassi võitja Meribel Saar – noor nimekas ujumisneiu, kes hiljutisel Emajõe ujumisel edestas ka kõiki mehi. Üllatuslikult teatas peakorraldaja pärast autasustamist, et ujumisdistants ei olnudki arvatud 1500 meetrit, vaid see mõõdeti täpselt üle ja see oli 1929 meetrit.

Peipsi järv piltlikult öeldes loksub aga ujujate südames edasi. Sestap alustas Tartumaa spordiliit ka Piirissaare ujumisvõistlustega. Tänavune Piirissaare ujujmine peetakse saare kanalis 19. augustil. Samal ajal on saarel ka laat ja õhtul jooksuvõistlus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles