Tartu ülikooli keeleteadlaste ja filosoofide lipp lehvib mainekas edetabelis kõige vägevamalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: iu.qs.com

Rahvusvaheline konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS) avalikustas täna edetabeli «QS World University Rankings by Subject 2017», milles on reastatud maailma ülikoolid 46 erialal. Tartu ülikool on tänavu edetabelis esindatud 13 erialaga.

Nagu mullugi, on TÜ erialadest kõrgeimal kohal keeleteadus (101.–150.), samal positsioonil on pärast 2015. aastat taas tabelisse jõudnud filosoofia.

Järgnevad juba kuuendat aastat järjest tabelis esindatud kommunikatsiooni- ja meediauuringud ning arheoloogia (mõlemad positsioonil 151.–200.). Viiest suurest teadusvaldkonnast on kõrgeimal (301.) kohal humanitaarteadused ja kunstid

TÜ filosoofia ja semiootika instituudi juhataja Peeter Toropi sõnul tuleb filosoofiaosakonna tööle tänavu nii kõrge hinnangu saamine viimaste aastate muudatustest terves instituudis.

«Õppekavade reformimise käigus käivitati edukalt filosoofia rahvusvaheline magistriõpe ja parandati organisatsioonikultuuri. Loodi ametijuhendid programmijuhtidele ja osakondade juhatajatele ja filosoofiaosakonnas tähendab see mõtestatud edukat koostööd koordinaatorite, programmijuhi ja juhataja vahel,» rääkis Torop.

Ta lisas, et filosoofid on ühed kõige edukamad teadusprojektide taotlejad humanitaaride seas ja nendega seotud publikatsioonid on nähtavalt kõrgetasemelised ning see nähtavus toob igal aastal Tartusse noori filosoofiadoktoreid kandideerima järeldoktorantuuri.

Maailma ülikoolide paremustabelit «QS World University Rankings» koostav QS seab  2011. aastast ülikoole pingeritta ka erialade kaupa, et anda avalikkuse käsutusse võrreldav teave ülikoolide tugevuse kohta üksikerialade tasemel. Tegemist pole seega ühtse edetabeli, vaid 46 eraldi pingereaga, milles reastatavate ülikoolide arv varieerub erialati 50st (näiteks stomatoloogia ja veterinaaria) kuni 500ni (näiteks keemia ja arvutiteadus).

Pingeridade koostamisel võtab QS arvesse ülikooli mainet vastava eriala teadlaste ja tööandjate seas ning bibliomeetrilisi näitajaid (allikana kasutatakse kirjastuse Elsevier bibliograafilist andmebaasi Scopus). Nende indikaatorite osakaal varieerub samuti erialati.

Mõne eriala puhul (näiteks kunst ja disain) arvestatakse vaid maineuuringu tulemusi, suuremate publitseerimismahtudega reaalaladel on suurem kaal bibliomeetrial. Edetabeli 2017. aasta väljaande koostamisel analüüsiti 4438 ülikooli andmeid, vähemalt ühe erialaga tabelisse jõudnud ülikoole oli 1117.

QSi maailma ülikoolide üldpingereas «QS World University Rankings» tõusis Tartu ülikool 2016. aastal 347. kohale, mis on alates edetabeli loomisest 2004. aastal Eesti ülikoolide kõrgeim koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles