Psühhiaater testis reporterit, kas ta tervis on alkoholi tõttu ohus

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veinipudelid ja klaasid
Veinipudelid ja klaasid Foto: TONI LÄÄNSALU/POSTIMEES
  • Katkend homsest ajaleheintervjuust kliinikumi arsti Teelia Rolkoga.

Maailma terviseorganisatsiooni andmetel kõnnib alkoholiprobleemiga inimestest 92 protsenti ringi ilma ravita.

Dr Teelia Rolko / Sille Annuk
Dr Teelia Rolko / Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Psühhiaater Teelia Rolko, tehke palun kindlaks, kas minu harjumus mõnikord klaas veini juua, on mulle kuidagi ohtlik!

Siin piisab ühest küsimusest, mida võiks igaüks endale esitada. Kui sageli te viimase aasta jooksul olete joonud korraga neli alkoholiühikut või enam alkohoolset jooki. Meeste puhul on küsimus kuus alkoholiühkut või enam alkohoolset jooki?

Ja kui teie vastus on üks või rohkem korda, siis on vajalik edasine vestlus. Ehk teisisõnu, kui teil on aasta jooksul olnud üks või rohkem selliseid päevi, mil te olete joonud ühekorraga kolmveerand pudelit veini, peaksime alkoholi liigtarvitamise teemal juba vestlema.

Paar klaasi veini mõnel päeval nädalas ei tähenda midagi, aga kui ma joon selle ära nädalavahetusel ühekorraga ära, on see väga halb?

See on binge drinking – episoodiline tugev joomine, korraga palju joomine. Just noortele hästi omane, aga selle peale ei mõelda. See on suur koormus meie kehale, kahjustav nii maksale kui ajule.

Naised on vist üldse omaette teema?

Naistega on keeruline jah. See on tulenev kultuurilisest olukorrast. Meestele oleks nagu rohkem lubatud kui naistele…Vanasti käisid mehed kõrtsis, aga naised ootasid kodus.

Kui nüüd naine teatab, et tema joob, siis see on ühiskonna poolt palju enam hukka mõistetud. Naised kardavad sellega väga välja tulla. Neil on hirm, et kui ta nüüd kuhugi pöördub, siis äkki ta kaotab oma lapsed.

Nad püüavad igal võimalikul viisil näidata, et nad tulevad toime.

Ühe Amsterdamis tehtud uuringu järgi on kõige suurem grupp, kes kasutab internetis eneseabi lehekülgi alkoholi tarvitamise vähendamiseks, keskeas abielunaised.

Loe pikemat intervjuud homsest Tartu Postimehest!

Kui palju on paras?

Mõõdukas alkoholi tarvitamine on naise puhul kaks ja mehe puhul neli alkoholiühikut päevas, kusjuures igas nädalas peaks olema kolm alkoholivaba päeva.

Üks alkoholiühik on 10 g puhast alkoholi.

120 ml 12% veini annab 1,1 alkoholiühikut

40 ml 40% kanget alkoholi annab 1,3 ühikut

500 ml 4,5% siidrit on 1,8 ühikut

500 ml 5,2% õlut on 2,1 ühikut

Alkoholiühikute arvutamiseks tuleb joogi kogus liitrites korrutada selle kangusega ning tulemus omakorda korrutada alkoholi erikaaluga 0,789 ehk alkoholi suhtelise tihedusega vee tiheduse suhtes.

Näiteks pool liitrit õlut: 0,5 (liitrit õlut) x 5,2 (kangus protsentides) x 0,789 = 2,1 alkoholiühikut.

Mõõdukas tarvitamine ei tähenda, et alkoholi peab jooma. Alkohol on organismile alati mürgine!

Rohkem infot: alkoinfo.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles