Laulupäev Maarja kirikus heidab pilgu minevikku ja tulevikku

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja kirik sügisel 2016.
Maarja kirik sügisel 2016. Foto: Margus Ansu

Tartu Maarja kirikus ja kogudusemajas toimub laupäeval konverents ja laulupäev, millega tähistatakse 200 aasta möödumist Maarja koguduse vaimuliku ja esimese Eesti üldlaulupeo peotoimkonna juhi Adalbert Hugo Willigerode sünnist.

Maarja koguduse juhatuse esimehe Lea Halliku teatel kujunes Maarja kirik, kus oli tollal Tartu ainus eestlaste kogudus, Willigerode käe all üheks Eesti ärkamisaja keskuseks, koondades eestlaste vaimuelu. Vanemuise selts Johann Voldemar Jannseni eestvedamisel ja Maarja kogudus Willigerode juhtimisel olid esimeste üldlaulupidude eesotsas.

Murranguline hetk

«Laulupäevaga tähistame ühtlasi Maarja koguduse koori 180. juubeliaastat,» lisas Hallik. «Lisaks väärika mineviku meenutamisele vaatame laulupäeva konverentsil ka tulevikku ning räägime Tartu Maarja kiriku taastamistöödest. Käes on murranguline hetk, kus projekteerimine on lõppenud ning algavad ehitustööd.»

Laupäevane sündmustejada algab kell 10.30, mil konverentsile saabujaid tervitab kogudusemaja (Õpetaja 5) juures Väägvere pasunakoor. Kell 11 algavad ettekanded Tartu Maarja koguduse osast ärkamisaegses laulupidude liikumises ning kiriku projekteerimis- ja taastamistöödest tänapäeval.

Kell 15 algab kogudusemaja saalis E STuudio noortekoori kontsert Itaalia koorikonkursil võidu toonud kavast. Kell 16 algab laulupäeva rongkäik Tartu ülikooli peahoone juurest ehk vana Maarja kiriku asukohast ning suundub Maarja kirikusse (Pepleri 1), saatjaks puhkpilliorkester Tartu. Rongkäigulised teevad laulupeatuse Raekoja platsil.

Laulupäeva kontsert

Kell 17 algab Maarja kirikus laulupäeva kontsert. Esitamisele tuleb Eesti heliloojate vaimulikku loomingut ärkamisajast tänapäevani, sealhulgas Mart Jaansoni suurvorm «Psalm 84» ja koraalid Willigerode sõnadele puhkpilliorkestri Tartu saatel.

«Laulame üheskoos muistsete aegade mälestuseks, aga ka kiriku taastamise heaks,» märkis organist ja Maarja koguduse sekretär Anneli Klaus. «Usume ja loodame, et muusikal ja hingest tuleval laulul on suur jõud.»

Laulupäeva kontserdile on kõigile sissepääs piletita. Sealsamas kogutakse annetusi Maarja kiriku ülesehitamise heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles