Trallam kasvab üle suureks Tartu jaanipeoks

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli.
Jaanituli. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi ideaalis eelistavad eestimaalased jaaniõhtut pidada ilmselt idülliliselt looduses, keset jaaniusse ja sõnajalaõisi, pole see alati paraku võimalik. Tartlased, kes ühel või teisel põhjusel 23. juunil linnast ära sõita ei saa, igal juhul muretsema ei pea, sest Raadi mõisapargis leiab põnevat tegevust juba pärastlõunast peale.

Raadil on lausa kaks üritust korraga, mis õhtu edenedes kasvavad suureks ühiseks jaanipeoks.

Jaaniõhtu saab alguse kell 17 Eesti Rahva Muuseumi ja ERMi Sõprade Seltsi korraldatava perepäevaga, kuhu on oodatud kõik suured ja väikesed, sest tegevust jätkub igale vanusele: järve kaldal rotundis saab mängida õuemalet ja -kabet, huvilised saavad käia ajalooekskursioonil ja osaleda orienteerumismängus ning maanteeameti telgis proovile panna oma liiklusteadmisi. Lapsed saavad sõita karusselli ja väikeautodega, veereda zorb-pallis ja hüpata batuudil. Päris pisikeste piduliste tarbeks on kohal sõbralik poni koos kaarikuga.

Veetornis on avatud fotonäitus «Raadi läbi aegade» ja mõisavaremetes näitus «Meie siin maal».

Kell 18 algab mõisapargi vasakpoolses osas Tiigi seltsimaja korraldatav pärimuspidu Tartumaa trallam. Trallami korraldaja Tiina Konsen rääkis, et nende eesmärk on teha  pidu nagu vanasti – ehk et tegelikult korraldavad inimesed endale ise peo. Ka vanasti kogunesid inimesed ju ise külaplatsidele, kus pandi pidu püsti ning lauldi, tantsiti ja mängiti.

Trallam toimub kaheksal õuel, mille vahel saavad inimesed vastavalt oma huvidele ja soovidele liikuda, erinevates pesades saab näiteks tutvuda sõira valmistamise või mitmesuguste nipsasjakeste meisterdamisega.

Esinejatele on mõeldud sõbraõu. Seal astuvad üles näiteks lätlased, samuti Tartus elavad ukrainlased, valgevenelased ja venelased. Eksootikat pakub mitmehäälse meestelauluga grusiinide folkloorirühm Chveneburebi, kes on ka Baltica pärimuspeo ametlik külaline.

Kell 20 algab Raadi järve kaldal folkansambli Diskreetse Mango Trio kontsertiga Tartu linna jaanipidu.

Tund aega hiljem süütavad trallamlased oma peo tulega Tartu linna jaanitule ning siis läheb juba tõeliseks ühispeoks. Kell 21.30 alustab Eesti-Ukraina folkansambel Svjata Vatra ning kell 23 jätkub tantsuõhtu ansambliga Kihnu Poisid. Täpselt keskööl kutsub tuleteater Zerkala kõiki jaaniööetendusele.

Mis kõige olulisem – kogu see lust ja lõbu on täiesti tasuta!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles