Venemaa ja Ida-Euroopa uurijad on kogunenud regiooni suurimale konverentsile Tartusse

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikool.
Tartu ülikool. Foto: Kristjan Teedema

Eile alanud ja 14. juunini kestev Ida-Euroopa ja Venemaa uuringute konverents toob Tartusse ligi 200 teadlast ja eksperti kogu maailmast, et tutvustada valdkonna uusimaid teadustöid ning arutleda ühiskonnas aktuaalsete teemade üle, nagu Ida-Euroopa poliitilised ja majanduslikud arengud, kultuur ja ühiskond.

Tartu ülikooli Euroopa Liidu - Venemaa uuringute keskuse (CEURUS) eestvedamisel peetav akadeemiline konverents on esimene omataoline Eestis ning laiemalt kogu Kesk- ja Ida-Euroopas.

Konverentsi juhtteema on «Europe under stress: the end of a common dream?» («Pinged Euroopas: kas ühise unistuse lõpp?»).

«Me oleme tänapäeval harjunud rääkima kriisidest Euroopas ja selle naabruses. Valitud teema ja peaesinejad aitavad panna need laiemasse konteksti. Kui oskame juba läbitud kriise analüüsida ja nende tekkepõhjusi mõista, suudame ka uusi kriise paremini hinnata,» põhjendas juhtteema valikut Tartu ülikooli Euroopa Liidu - Venemaa uuringute professor Vjatšeslav Morozov.

Arutusele tulevate teemade ring on lai: rahvusvahelistest suhetest ja majandusest inimgeograafia, lingvistika ja kultuuriteooriani.

Konverentsi ühe korraldaja, Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi vanemteaduri Piret Ehini sõnul on teema aktuaalne, kuna valdkonnale on läbi aegade heidetud ette võimetust näha ette olulisi sündmusi.

«Kui külma sõja järgsetel kümnenditel Venemaa ja Ida-Euroopa uuringute tähtsus vähenes, on viimaste aastate arengud toonud kaasa eriti suure huvi selle valdkonna vastu,» märkis Ehin.

Huvi konverentsi vastu on kujunenud suureks. Osalejaid on paljudest Euroopa ja endise Nõukogude Liidu riikidest, aga ka USAst, Kanadast, Austraaliast, Uus-Meremaalt ja Indiast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles