Maria Piirissaarelt: oleme tulekahjust ja marodeerimisest šokis (19)

Vilja Kohler
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Piirissaares põles täna öösel maha kolm maja ja vanausuliste palvemaja, saarerahvas on juhtunust šokis.

«Kella poole ühe paiku öösel helistas mulle Jaroslav Petšomkin – Saare küla põleb,» ütles Piirissaarel Tooni külas elav Piirissaare vallasekretär Maria Korotkova. «Ütlesin, et helista ruttu päästjatele ja tormasin välja. Saare külas Makovei maja hoovis oli põleng, oli ka plahvatus, vist gaasiballoon lendas õhku.»

Naised ja vanad inimesed jooksid ämbritega tulekahju kustutama, kohale tulid ka Piirissaare vabatahtlikud päästjad saare päästeautoga.

«Aga meie päästeautost kasu mingit polnud, selle pump ei töötanud,» ohkas Maria Korotkova. «Tuul oli väga kõva, näeme – põleb üks maja, põleb juba ka teine maja. Kui vist kella kahe paiku mandrilt päästjad ja ka meditsiiniabi appi jõudsid, põles ka kolmas maja, hakkas põlema ka meie palvemaja.»

Kohalikud asusid palvemajast päästma kõike, mis võimalik. «Tõime välja ristid, ikoonid ja raamatud,» rääkis Maria Korotkova. «Siis ajasid päästjad meid sealt välja – öeldi, et kohe kukub kell tornist alla. See kõik oli väga hirmus, kartsime, et maha põlevad veel kaks maja, mis on palvemaja taga.»

Kohalikud inimesed põlevast palvemajast midagi välja ei toonud, ikoone, riste ja raamatuid päästsid sealt elukutselised päästjad, täpsustas Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik. «Põlema süttinud palvemajas olid ainult päästjad, nad andsid asju läbi akna välja, kohalikud võtsid neid vastu,» selgitas ta. «Inimesed olid seal närvis, Maria Korotkova väljendas end ilmselt valesti. Ühel ajal saadeti kohalikud palvemaja juurest eemale, sealt seest ei aetud kedagi välja, sest palvemajas olid ainult päästjad.»

Kella poole viie paiku suutsid päästjad suure tulekahju lokaliseerida. «Siis võttis asi aga jälle hirmsa pöörde,» ütles Maria Korotkova. «Tulid meie saare kaks naist käruga ja hakkasid selle peale panema riste ja raamatuid, mille meie naistega olime põlevast palvemajast päästnud. Need on selle uue koguduse naised. See oli marodöörlus! Inimesed läksid selle peale omavahel kaklema. Maailm on täitsa hulluks läinud!»

Vallasekretäri sõnul oli Tartu maavalitsus reedel, 13. mail teada andnud, et Piirissaare vanausuliste palvemaja kinnistu tuleb erastada. «Jumal ei tahtnud sellist asja, palvemaja põles maha,» võttis ta jutu kokku. «Meie kogudus oli selle kinnistu juba 2002. aastal erastanud, see oli meie palvemaja.»

Kella kaheksa paiku hommikul hoidsid päästjad sündmuskohal veel silma peal.

Eelmine suur tulekahju oli Piirissaarel Saare külas 2012. aprilli alguses. Siis läksid tuleroaks kahe venna majad, nendega kokkuehitatud abihooned ja majade vahel asunud saun.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles