Perearste oodatakse appi alkoholismiga võitlusse asuma

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaudselt alkoholi liigtarvitamisega seotud haigustesse sureb igal aastal 9000–10 000 inimest, üle poole neist on naised.
Kaudselt alkoholi liigtarvitamisega seotud haigustesse sureb igal aastal 9000–10 000 inimest, üle poole neist on naised. Foto: Kristjan Teedema

Tervise Arengu Insitituut on välja kuulutanud perearstidele suunatud hanke alkoholi liigtarvitamise varajaseks avastamiseks.

Teenuse eesmärk on  ennetada ja vähendada alkoholi liigtarvitamist ja sellest tulenevaid kahjusid.

Perearstid peaksid teenuse osutamiseks sõeluma oma nimistutes olevaid patsiente alkoholitarvitamise riskitaseme hindamiseks, vajadusel sekkuma, et patsiendi alkoholi liigtarvitamist vähendada ning hiljem ka järele uurima, kas sellest sekkumisest on kasu olnud.

Tervise Arengu Instituudi hinnangul on alkoholi liigtarvitamine Eestis üks suuremaid majandus- ja haiguskoormust põhjustavaid terviseriske.

Eestis sureb alkoholi liigtarvitamisega otseselt seotud haigustesse igal aastal 600–800 inimest, neist kaks kolmandikku on mehed.

Ligi kolmandiku surmadest põhjustab maksa alkoholtõbi, millele järgnevad esinemissageduselt alkoholimürgistus ning alkoholist tingitud psüühika- ja käitumishäired.

Kaudselt alkoholi liigtarvitamisega seotud haigustesse sureb igal aastal 9000–10 000 inimest, üle poole neist on naised.

Alkoholi liigtarvitamine mõjutab ka inimestevahelisi suhteid ja tervist. Alkoholitarvitamise sotsiaalsed mõjud Eestis on tugevad, puudutades väga suurt osa elanikkonnast. Suure probleemina nähakse ka alkoholist tulenevat vägivalda.

Eesmärgiga vähendada alkoholist tulenevaid kahjusid on Tervise Arengu Instituut saanud Euroopa Sotsiaalfondist toetust programmi «Kainem ja tervem Eesti» elluviimiseks.

Hanke kohta saab lisainfot veebilehelt www.tai.ee/kte ning pakkumiste esitamise tähtaeg on 25. aprill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles