Tartu maratoni rajameister ootab külmakraade (2)

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maratoni finišipaik Elvas täna.
Tartu maratoni finišipaik Elvas täna. Foto: ilm.ee

Otepääl ja Elvas on maha sadanud nõnda palju lund, et jälle saab unistada suusaraja sisse sõitmisest, paraku on maapind lume all sula ja korraliku raja saamiseks oleks vaja külmakraade ja ka lund juurde.

Tartu maratoni pearajameister Assar Kütt ütles täna hommikul, et lund küll on, aga see on jagunenud ebaühtlaselt. Otepääl ametlikel andmetel isegi 16 sentimeetri, metsade vahel, kus õhk soojem, paiguti vaid viis sentimeetrit. Samas on maratoniraja madalamates kohtades ka veelompe.

Kütt ütles, et kaks päeva peaks külma tegema, et rajamasinaga uuesti peale minna. Jaanuaris ettevalmistatud rajapõhja pole kahjuks säilinud. 

Tartumaa tervisespordikeskuse tegevjuht Priit Viks ütles, et Elvas on lund 10-12 sentimeetrit ja nemad plaanivad oma kerge rajamasinaga kohe peale minna ja lume kinni sõita, et külma tulles saaks kõvema rajapõhja. Kindlasti läheb masin Elva jõeni ehk 3,5. kilomeetrini, kui olud soodsad, ka 6. kilomeetrini. «Kui sellele veel paar sentimeetrit lund peale tuleks, saaks harrastustasemel jälle suusatada,» ütles Viks.

Tartu maratoni korraldajad langetasid reedel otsuse, et lumepuuduse tõttu jääb tänavu maraton ära.

Võistluse peakorraldaja Indrek Kelk ütles, et tänased rajaolud ja ilmaprognoosid ei annaks mingit alust seda otsust üle vaadata. Just praegu, ütles ta täna keskpäeval, on käimas arutelud selle üle, kas laupäeval saab Tähtvere spordipargis ära pidada Tartu maratoni lastesõidud, kuid ka nende kohta ei saa kindlat sõnumit anda. See võib tulla kesknädalal.

Tähtvere spordipargis on ka klassikajäljed värskendatud, olukord ei ole siiski kiita ja Tähtvere spordipargi juhataja Marti Viilu sõnul võivad korralikumale suusale liiga teha. Kui pakast annab, on plaanis raja parandamiseks kunstlund juurde teha.

Juba on endast märku andnud aga suusahuvilisi, kes maratonipäeval Otepää-Elva suusasõidu ette võtavad. Rajameistrid on valmis neid ilmaoludele vastava parima rajaga aitama, kuid ametlikku rajaäärset teenindust kindlasti ei tule, ütles Kelk. Ta põhjendas, et nad ei saa kvaliteedis järeleandmisi teha, kvaliteetset teenust on raske pakkuda, kui ei ole teada, kui palju ja kellele. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles