Laske sisse mardisandid!

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukide rühma mardisandid käisid mardilaupäeval Piilupesa lasteaia teistele rühmadele õnne toomas.
Nukide rühma mardisandid käisid mardilaupäeval Piilupesa lasteaia teistele rühmadele õnne toomas. Foto: Tartu Piilupesa lasteaed

Tänasel mardilaupäeval kolistasid Tartu Piilupesa lasteaias ringi väikesed kriimunäolised mardisandid, et tuua lasteaiaperele õnne ja ajada majast välja kõik pahandused.

Rühmast rühma käinud mardisandid ajasid suure kisa-kära ning valjuhäälse laulu abil lasteaiast minema kõik halva. Mardiema toonitas, et seepärast tuleb mardilaupäeval teha palju lärmi ja kära, et mardipäeval, 10. novembril oleks tubades ja õues vaikus, sest mardipäev on vaikne päev.

Mardisandid kontrollisid ka rühmatubade puhtust. Sandid on hoolsad ning vaatavad alati, kas perenaine on olnud usin ja korralik. Katsuti ka laste teadmisi mõistatuste äraarvamises ning mardikommete tundmises. Sandid õpetasid lastele näiteks harakamängu, kus võisteldi selles, kes suudab kükakil kõige kaugemale hüpata.

Et võõrustajad olid olnud usinad ja teadsid palju, kinkisid mardisandid kõigile vilja- ja seemneõnne. Tänapäevase muudatusena sooviti ka head kirjaõnne, sest nagu mardiisa ütles, pole lasteaial karja, kuid see-eest saadakse seal iga päevaga targemaks. Õnneherned, mis rühmatuppa heideti, pidid lapsed endale tasku pistma, et õnne ikka terveks aastaks jätkuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles